Busijn 348.
Busijn 348. Foto: René de Leeuw

Petitie gestart voor behoud van buslijnen 347, 348 en 358 tussen Uithoorn en Amsterdam

23 februari 2024 om 09:46 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Na de bekendmaking dat de voor tram 25 concurrerende busverbindingen tussen Amsterdam en Uithoorn worden opgeheven als de tramlijn vanaf 21 juli het centrum van Uithoorn als nieuw eindpunt krijgt, is inwoonster Kimberly van Hattem een petitie gestart om deze buslijnen 347, 348 en 358 te behouden. De kans is volgens haar groot dat delen van sommige wijken zonder openbaar vervoer komen te zitten. Met de petitie wordt een dringend verzoek gedaan om dit grondig uit te zoeken, om er achter te komen of dit wel zo’n goed idee is. De petitie is inmiddels als 288 keer ondertekend.

‘Tram 25 breidt op 21 juli officieel uit naar Uithoorn. Wat een heuglijk moment zou moeten zijn, is voor menig Amstelvener en Uithoornaar een enorme domper. Op dat moment worden namelijk ook bus 347, 348 en 358, ongelofelijk belangrijke verbindingen naar Amsterdam, geschrapt. Mensen die slecht ter been zijn, naar het ziekenhuis moeten, ouderen, mensen die al ver van een tramhalte wonen, mensen die vroeg moeten werken, forenzen, gezinnen met kinderen, et cetera: zij zijn hier allemaal de dupe van,’ stelt de opstelster van de petitie.

VOLLER

Ze doet met de petitie een dringend verzoek aan de betrokken instanties om dit tot op de bodem uit te zoeken, om er achter te komen of dit wel zo’n goed idee is. ‘Ook vanwege het feit dat zowel de tram 5, 25 als de bus 178, 257 en 357, een heel stuk voller komen te zitten op een dagelijkse basis, omdat deze qua frequentie de geschrapte bussen niet op kunnen vangen.’  De oproep via deze petitie is volgens haar op dit moment het laatste wat reizigers die hierdoor gedupeerd worden, kunnen doen. De petitie is te vinden op petities.nl/petitions/behoud-de-drie-buslijnen-in-uithoorn-en-amstelveen.

OPHEFFING

De Vervoerregio Amsterdam heeft de opheffing van de buslijnen 347, 348 en 358 bekendgemaakt bij de presentatie van de dienstregeling voor de Uithoornlijn. Al bij de start van dit project was afgesproken dat concurrerende busverbindingen tussen Amsterdam en Uithoorn zouden verdwijnen. Dit om te zorgen dat voldoende reizigers van de tram gebruik gaan maken.

Op de tramlijn wordt gereden met dubbele tramstellen, die vanaf 21 juli overdag iedere 10 minuten vanuit Uithoorn vertrekken. In de vroege ochtend (6.00 tot 7.00 uur) en in de avond (na 19.00 uur) vertrekt de tram ieder kwartier. Tussen 5.00 en 6.00 uur in de ochtend rijden enkele vroege ritten ongeveer op de tijden van de huidige busverbinding. Reizigers met tram 25 uit Uithoorn kunnen straks op drie plekken in Amstelveen overstappen op een bus: Sacharovlaan, Poortwachter en Ouderkerkerlaan.  

BUSLIJNEN

Lijn 357 van Aalsmeer busstation naar de Elandsgracht in Amsterdam blijft wel rijden. De ritfrequentie gaat omhoog van 4 naar 8 keer per uur overdag. Een deel van de bussen van deze lijn gaat bovendien doorrijden naar Kudelstaart, in ieder geval 4 keer per uur. Dat is twee keer zoveel als nu.

In Uithoorn blijft lijn 174 van Uithoorn Amstelplein naar Amstelveen behouden. Deze buslijn rijdt vanaf 21 juli echter niet meer via de wijk Legmeer in Uithoorn maar via de wijk Zijdelwaard naar het ziekenhuis en busstation in Amstelveen. Deze lijn zal altijd 2 keer per uur rijden (vice versa). In de spits wordt een extra bus ingezet om de 174 te versterken: dat is de 274.

In Amstelveen gaat met wijziging van deze dienstregeling buslijn 178 rijden vanaf Poortwachter via Grote Beer, de Van der Hooplaan en Busstation Amstelveen naar station Amsterdam Zuid (vier keer per uur per richting in de spits, in de daluren 2 keer per uur). Deze bus gaat in Amstelveen ook de haltes Startbaan (op de van der Hooplaan), Dr. Plesmansingel en Heemraadschapslaan aandoen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie