Een van de tramstellen van lijn 25.
Een van de tramstellen van lijn 25. René de Leeuw

Voor tram 25 concurrerende buslijnen tussen Amsterdam en Uithoorn worden opgeheven

21 februari 2024 om 11:14 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Als tram 25 vanaf 21 juli het centrum van Uithoorn als nieuw eindpunt krijgt, worden concurrerende busverbindingen tussen Amsterdam en Uithoorn opgeheven. Dit zijn de lijnen 347, 348 en 358. Dat heeft Vervoerregio Amsterdam bekendgemaakt bij de presentatie van de dienstregeling voor de Uithoornlijn. Al bij de start van dit project was afgesproken dat concurrerende busverbindingen tussen Amsterdam en Uithoorn zouden verdwijnen. Dit om te zorgen dat voldoende reizigers van de tram gebruik gaan maken.

Lijn 357 van Aalsmeer busstation naar de Elandsgracht in Amsterdam blijft wel rijden. De ritfrequentie gaat omhoog van 4 naar 8 keer per uur overdag. Een deel van de bussen van deze lijn gaat bovendien doorrijden naar Kudelstaart, in ieder geval 4 keer per uur. Dat is twee keer zoveel als nu.

In Uithoorn blijft lijn 174 van Uithoorn Amstelplein naar Amstelveen wel behouden. Deze buslijn rijdt vanaf 21 juli echter niet meer via de wijk Legmeer in UIthoorn maar via de wijk Zijdelwaard naar het ziekenhuis en busstation in Amstelveen. Deze lijn zal altijd 2 keer per uur rijden (vice versa). In de spits wordt een extra bus ingezet om de 174 te versterken: dat is de 274.

In Amstelveen gaat met wijziging van deze dienstregeling buslijn 178 rijden vanaf Poortwachter via Grote Beer, de Van der Hooplaan en Busstation Amstelveen naar station Amsterdam Zuid (vier keer per uur per richting in de spits, in de daluren 2 keer per uur). Deze bus gaat in Amstelveen ook de haltes Startbaan (op de van der Hooplaan),dr Plesmansingel en Heemraadschapslaan aandoen.

DUBBELE TRAMSTELLEN

Op de tramlijn wordt gereden met dubbele tramstellen, die vanaf 21 juli overdag iedere 10 minuten vanuit Uithoorn vertrekken. In de vroege ochtend (6.00 tot 7.00 uur) en in de avond (na 19.00 uur) vertrekt de tram ieder kwartier. Tussen 5.00 en 6.00 uur in de ochtend rijden enkele vroege ritten ongeveer op de tijden van de huidige busverbinding.

Reizigers met tram 25 uit Uithoorn kunnen straks op drie plekken in Amstelveen overstappen op een bus: Sacharovlaan, Poortwachter en Ouderkerkerlaan.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie