het wapen van Amstelveen op de kopse kant van het eerste steunpunt van het nieuwe viaduct voor de A9 over de Amstel.
het wapen van Amstelveen op de kopse kant van het eerste steunpunt van het nieuwe viaduct voor de A9 over de Amstel. Rijkswaterstaat

Gemeentewapen Amstelveen op A9-viaduct over de Amstel

19 februari 2024 om 16:17 Verkeer en vervoer

AMSTELVEEN Aan de zuidkant van de A9, ten westen van de Amstel, is het eerste steunpunt van de nieuwe brug over de Amstel gerealiseerd, onderdeel van de verbreding van de A9 Badhoevedorp-Holendrecht. Een groot betonnen maar open object dat duidelijk laat zien waar de extra rijstroken van de A9 straks komen te liggen. Met als opvallend detail het wapen van Amstelveen op de kopse kant. ‘Aan de andere kant van de Amstel komt eenzelfde steunpunt maar uiteraard met het wapen van Ouder-Amstel op de kopse kant’, aldus Louis van Galen, adviseur ruimtelijke kwaliteit en vormgeving.

Op verzoek van Rijkswaterstaat krijgen de bruggen over de Amstel en de Bullewijk een speciaal karakter. De brede onderdoorgangen van de bruggen vormen de belangrijkste ruimtelijke verbinding tussen het noordelijke en zuidelijke deel van de Amstelscheg. De bruggen hebben straks een gigantische overspanning: de brug over de Amstel circa 160 meter, de brug over de Bullewijk circa 105 meter. “We wilden voorkomen dat de bruggen grote ‘lompe’ betonnen zwaargewichten zouden worden, want dat risico loop je met dit soort afmetingen. De eis was om de bruggen een ranke uitstraling te geven met net een beetje extra,” licht van Galen toe. Dat werden onder andere deze wapens van Amstelveen en Ouder Amstel.

MARKERING GEMEENTE

“De brug over de Amstel is een kenmerkende entree voor bewoners van Amstelveen. Je kan nu echt zien hoe breed de brug in de toekomst gaat worden en waar het A9 verkeer straks langs de voormalige Kruitfabriek rijdt. De overgang wordt nu extra bijzonder door het gemeentewapen aan weerszijden van de brug,” vertelt wethouder Adam Elzakalai. “Waar zie je het, de gemeentewapens in de steunpunten van de brug die de binnenkomst in je gemeente markeren. Het maakt de brug over de Amstel weer net iets specialer. Mooi dat het gemeentewapen op deze manier een eigentijdse toepassing krijgt,” stelt wethouder Paulette Koek-Baks van Ouder-Amstel. 

De westkant van de brug over de Amstel staat in Amstelveen. Op de steunpunten aan de noord- en zuidzijde van de A9, komt dan ook het wapen van Amstelveen. Op de oostelijke steunpunten en op de brug over de Bullewijk prijkt straks het wapen van Ouder-Amstel

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie