Zomeravondbridge bij Brivea. De vereniging speelt bridge in De Meent.
Zomeravondbridge bij Brivea. De vereniging speelt bridge in De Meent. Naomi Heidinga

Vechten voor voortbestaan: op zoek naar verjonging

13 september 2023 om 09:00 Verenigingen Verenigingsleven Amstelveen

AMSTELVEEN Zo’n vijftig jaar geleden keek niemand raar op wanneer je als twintiger aanschoof bij een bridgedrive. Dat is nu wel anders. De vergrijzing slaat toe en men kiest niet automatisch voor een vereniging. Hoe kunnen bridge- en biljartverenigingen het tij keren?

In Amstelveen is een heel aantal bridge- en biljartverenigingen te vinden. De ene vereniging doet het beter dan de andere, maar voor veel verenigingen geldt dat het niet makkelijk is om leden te behouden. Dat heeft grotendeels te maken met de vergrijzing. Biljart en bridge worden veelal gezien als hobby voor ouderen. Vroeger was dat anders, toen men biljart speelde in het café. Voor jongeren was het niet ongewoon om lid te zijn van een bridgevereniging. Dat gold ook voor Nicolette van der Woud, drijvende kracht achter bridgevereniging Brivea.  Als twintiger begon ze met de denksport, samen met haar man Johan. In 1981 gingen ze bij Brivea spelen en sinds 1996 zit ze in het bestuur. Sindsdien zet ze zich met hart en ziel in voor de club. “Toen we in 1981 lid werden waren we één van de jongsten, en dat zijn we nu nog steeds.”

NIEUWE LEDEN

Ze maakt zich zorgen om het voortbestaan van de vereniging. De gemiddelde leeftijd is hoog. Mensen worden ziek of simpelweg te oud om naar verenigingsavonden te komen. In de coronatijd haakten zo’n twintig leden af. “Ze durfden niet meer naar de bridgeavonden te komen.” Die vinden wekelijks op maandagavond plaats in De Meent. “Leden zijn vanaf 18.30 uur welkom, een uur later begint de eerste drive en om half elf stoppen we. Daarna doen we nog een drankje aan de bar.” Ze merken dat oudere leden liever niet meer ‘s avonds op pad gaan. Toch zien ze het spelen overdag, zoals andere bridgeverenigingen doen, niet als oplossing. “Voor de continuïteit van de vereniging hopen we juist wat jongere leden aan te trekken, onder de 65 jaar. Zij werken echter overdag,” aldus Johan. Nicolette: “Bovendien kan het wel eens lastig zijn om een plek te vinden waar we kunnen bridgen.”

ONLINE BRIDGEN

Johan weet nog een reden waarom het lastig is om jongere leden aan te trekken. “Er zijn wel jongeren die bridgen, maar zij doen dat voornamelijk online. Dat is makkelijker dan ergens heen te moeten.” De bridgebond heeft in de coronatijd het online bridgen gepromoot, maar ziet nu ook negatieve effecten van het online bridgen. Niet alleen het stoffige imago speelt de denksport parten. Het is best een ingewikkelde sport, die je niet in een avondje onder de knie hebt. Nicolette geeft daarom bridgecursussen aan beginners.

KWIK BRIDGE

Maar daarvoor moet men zich wel aanmelden. Onbekend maakt echter onbemind. “Vroeger begon men met klaverjassen bij de voetbalvereniging en vervolgens stapte men over naar bridge,” aldus Johan. Nu weet men echter vaak niet eens wat bridge inhoudt. Om de drempel te verlagen, heeft de Nederlandse bridgebond Kwik Bridge geïntroduceerd. Een versimpelde vorm van bridge, die mensen laat kennismaken met de beginselen van het spel. Kritische spelers vinden dat Kwik Bridge niets met bridge te maken heeft. Maar je moet ergens beginnen, vinden anderen. Na wat discussie in het bestuur is Brivea overstag. Op 19 en 26 september worden inloopbijeenkomsten georganiseerd, waarbij belangstellenden een potje Kwik Bridge kunnen spelen (zie https://1046.bridge.nl). “Bij een bridgevereniging in Uitgeest heeft een soortgelijk initiatief zo’n zestig nieuwe leden opgeleverd.” Daarnaast is Brivea aanwezig tijdens de Denksportmanifestatie in het Oude Dorp op 16 september.


Voorzitter Hans van De Doorstoters - Naomi Heidinga

BILJARTCENTRUM

De biljartschool is een initiatief van de verschillende biljartverenigingen die spelen in het biljartcentrum van Park Startbaan. Daar zijn negen verenigingen actief. Daarnaast kan men afzonderlijke biljarttafels huren, dus zonder lid te zijn van een vereniging. Waarom gaan die verenigingen niet samen? “Soms verschillen de verenigingen teveel van elkaar,” aldus Hans Clerc van De Doorstoters. “Bij de ene vereniging is gaat het meer om de competitie, bij de ander meer om de gezelligheid. Bovendien spelen we op verschillende dagen van de week. Leden kiezen vaak heel bewust voor een bepaalde vereniging, omdat de verenigingsdag het best bij hun agenda aansluit.”

BILJARTSCHOOL

Voor alle verenigingen geldt dat nieuwe leden welkom zijn. De voorkeur gaat uit naar wat jongere spelers, maar iedereen is welkom. Om de biljartsport te promoten, hebben de verenigingen samen met Park Startbaan het initiatief voor een biljartschool genomen. Deze is toegankelijk voor iedereen. De hoop is dat het nieuwe spelers oplevert. “Sinds de opening van deze school in het voorjaar heb ik een behoorlijk aantal leerlingen gehad,” vertelt biljartleraar Paul Beijnes. “Op één moment liep het echt storm, ik had zestien aanmeldingen tegelijk.” Dat betekende aanpoten voor de krasse tachtiger, maar nu is het even stil. “Dat komt door de vakantie, maar wellicht moet de school weer even onder de aandacht worden gebracht.” 

Cees van der Togt coördineert het Biljartcentrum. “In en na de coronatijd zagen we dat het rustiger werd in ons biljartcentrum. Met de biljartschool en ook de biljartladder, een open competitie voor biljarters, hopen we het tij te keren. We richten ons niet alleen op verenigingen, maar ook op mensen die alleen of in een klein groepje willen komen spelen. Sinds de lancering van de school en de biljartladder is de bezetting van het centrum met 15 tot 20 procent gegroeid. Dat zijn niet per se nieuwe leden voor verenigingen, niet iedereen wil immers lid worden van een vereniging. De grotere en actievere biljartverenigingen hebben er echter wel leden leden bijgekregen. Wie weet wordt dat in de toekomst nog meer.” 

Naomi Heidinga

Dit artikel is mede mogelijk dankzij het Mediafonds 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie