Slagwerkgroep Bovenkerk speelt onder meer op de marimba.
Slagwerkgroep Bovenkerk speelt onder meer op de marimba. Naomi Heidinga

Muziekverenigingen hebben wisselend succes: ‘samba populair, slagwerk minder’

26 juli 2023 om 09:00 Verenigingen Tips van de redactie Verenigingsleven Amstelveen

AMSTELVEEN De Fanfare bestaat niet meer, maar de Harmonie is nog altijd springlevend. En ook de samba-groep loopt lekker. Traditioneel slagwerk is echter minder in trek. Hup, met z’n allen achter de marimba!

Harmonie Orkest Amstelveen heeft qua bezetting niet te klagen. In 2022 vierde het orkest honderdjarig bestaan. Het orkest heeft een breed speelrepertoire, van klassiek tot eigentijds en af en toe een flirt met popmuziek. Er zijn regelmatig optredens. Het Nieuwjaarsconcert is vaste prik, evenals een optreden tijdens Koningsdag en de Dodenherdenking. Dirigent is Nico Schimmel, hij geeft al sinds 1997 leiding aan het orkest. Er wordt wekelijks op donderdagavond in het Noorddamcentrum in Bovenkerk gerepeteerd.

FANFARE

De oorsprong van Harmonie Orkest Amstelveen gaat terug tot mei 1922, toen het Fanfarecorps Bovenkerk werd opgericht. Het gezelschap, twintig man groot, speelde met geleende instrumenten op zon- en feestdagen, marcherend door de wijken. De nazaten van enkele oprichters, Botman en Blesgraaf, zijn nog steeds binnen het orkest vertegenwoordigd, maar het orkest heeft ook leden van buiten Amstelveen. In 1986 werd de fanfare omgevormd tot harmonieorkest. Het orkest werd uitgebreid met houtblazers en aangepast slagwerk. Vanaf dat moment werd meer binnen dan buiten gespeeld, want: beter voor de houtinstrumenten. Tot 2014 viel het orkest onder de Muziekvereniging Bovenkerk. Tegenwoordig is het een zelfstandig orkest met zo’n 45 leden. Iedereen die een blaasinstrument speelt is welkom bij het orkest, maar wie koper, melodisch slagwerk, fagot, tenorsax of bastuba speelt, heeft een streepje voor. Een bijzondere traditie van de harmonie is het repetitieweekend. Gezelligheid is tijdens dit weekend minstens net zo belangrijk als de kans om samen uren te maken.


De marimba is een prachtig instrument, maar vraagt wel wat ruimte. - Foto: Naomi Heidinga

SLAGWERKGROEP

Slagwerkgroep Bovenkerk repeteert dinsdagavond in het Noorddamcentrum. De vereniging bestaat  uit zo’n dertig leden, waaronder acht leerlingen in opleidingen. Er zijn twee afdelingen: samba en slagwerk. De laatste is meer traditioneel. Daarbij worden diverse slagwerkinstrumenten bespeeld, waaronder de marimba. De slagwerkgroep heeft een breed repertoire, van klassieke slagwerknummers tot populaire popsongs. De sambagroep repeteert eens per maand en speelt swingende Braziliaanse muziek. Van de snelle Batucada uit Rio de Janeiro tot de relaxte Samba Reggae uit Salvador. “Met de sambagroep verzorgen we regelmatig optredens,” aldus Annita Stokman. “Wij worden vooral gevraagd bij hardloop- en wandelevenementen, en om feestelijke gelegenheden muzikaal te openen. Voor de samba-afdeling is veel interesse. We flyeren altijd na optredens en soms levert dit nieuwe aanmeldingen op. Voor de slagwerkgroep is het moeilijker om aan nieuwe leden te komen.”

We zijn een kleine vereniging met trouwe leden. Gezelligheid is belangrijk. We helpen elkaar en leven met elkaar mee in voor- en tegenspoed.

BESTAANSRECHT

En dat is lastig, want de slagwerkgroep vormt de basis van de vereniging. Hoe minder leden, hoe hoger de contributie, want de zaalhuur moet gewoon betaald worden, evenals de dirigent. Met ééns in de maand repeteren, zoals de leden van de sambagroep doen, kan dat niet uit. “We proberen op verschillende manieren om nieuwe leden te werven. We hebben sambalessen gegeven op scholen en een artikel laten plaatsen in Amstelveenz, maar het leverde allebei niet veel op. Zonde, want we hebben een heel aantal prachtige instrumenten die men bij ons kan leren bespelen. Denk maar aan de marimba, een instrument waar je de ruimte voor nodig hebt.” Ze maakt zich best zorgen over de toekomst. Er moeten leden bij. “We zijn een kleine vereniging met trouwe leden. Gezelligheid is belangrijk. We helpen elkaar en leven met elkaar mee in voor- en tegenspoed.” Zonde als dat zou verdwijnen. Wat dat betreft zou het goed zijn als het imago van sommige instrumenten, zoals de marimba wordt opgepoetst. De slagwerkgroep probeert aansluiting te vinden bij de jeugd, door voor een hipper repertoire te kiezen. Maar hoop gloort aan de horizon: de marimba is bij sommige jeugd wel populair. Op de International School speelt een groot marimba ensemble. “Wellicht kunnen we in de toekomst eens samen optreden?”

Deze serie kent, net als de meeste verenigingen, een zomerstop. Tot na de zomer! 

Deze serie is mede mogelijk gemaakt dankzij het Mediafonds. Meer verhalen uit deze serie zijn hier te vinden.

Naomi Heidinga

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie