Plantjesavond van Aqua Verniam.
Plantjesavond van Aqua Verniam. Naomi Heidinga

Thuis in verzorgingstehuis: twee verenigingen met bijzonder ‘verenigingsgebouw’

19 juli 2023 om 09:00 Verenigingen Verenigingsleven Amstelveen

AMSTELVEEN Overdag is het een zaal in een verzorgingstehuis en ‘s avonds is het .. dat ook. Maar La Plaza, te vinden aan de Groenelaan, dient tevens als verenigingsruimte voor aquariumvereniging Aqua Verniam en schaakvereniging Pegasus. Een prima regeling voor alle partijen!

Op maandag is de zaal gereserveerd voor Aqua Verniam, opgericht in 1955. De naam staat voor Aquariumvereniging Nieuwer Amstel. In de tweede en vierde week van de maand zijn er verenigingsavonden. Soms zijn er lezingen en er worden tips en verhalen uitgewisseld. Op plantjesavonden worden plantjes verkocht aan leden. “Men kan ze hier voor een gereduceerd tarief kopen,” aldus voorzitter Bertus Veenstra. Aqua Verniam heeft 44 leden. Zij zijn niet alleen afkomstig uit Amstelveen, maar ook van ver daarbuiten. Eén van de leden komt bijvoorbeeld uit Almere. “Bij mij in de regio zijn er ook andere verenigingen, maar het is hier heel gezellig,” vertelt hij. 

GEZELLIGHEID

Dat is onder meer de danken aan de voorzitter, die gezelligheid hoog in het vaandel heeft staan. Niet voor niets is de jaarlijkse barbecue een belangrijk onderdeel van het verenigingsleven. Hij is betrokken bij zijn leden. “Maar als iemand een keer geen zin heeft om te komen, dan is dat ook prima.” Waar andere aquariumverenigingen zijn opgeheven of het moeilijk hebben, doet Aqua Verniam het goed. De onderlinge verbondenheid draagt bij aan het bestaansrecht van de verenging. “Aqua Verniam is voor iedereen die een aquarium heeft of geïnteresseerd is in aquariumvissen. Ons doel is om iedereen van deze hobby te laten genieten. Om lid te zijn, hoef je echt geen groot aquarium te hebben. Loop je ergens tegenaan, dan zijn er altijd leden die je willen helpen.” Leden vertellen vol trots over hun successen. Dit keer heeft een aantal leden potjes met guppy’s mee. Het zijn fraaie exemplaren. Voor de leek niet te zien, maar de leden van Aqua Verniam weten waar ze het over hebben.

Mensen worden rustig van aquaria, bleek uit het onderzoek.

AQUARIA

Bijzonder is dat de leden van Aqua Verniam vijf aquaria onderhouden in het verzorgingstehuis. “Het eerste hebben we cadeau gedaan aan het verzorgingstehuis ter gelegenheid van ons zestigjarig bestaan. Onze vereniging hield in het verleden bijeenkomsten in het gemeentehuis, maar toen dat stopte, moesten we op zoek naar een nieuwe plek. In Groenelaan konden we wel terecht. We wilden graag een aquarium neerzetten voor de bewoners, bezoekers en het personeel. Het kostte wel wat moeite om de directrice daarvan te overtuigen. We haalden er van alles bij, tot onderzoeken naar het effect van aquaria aan toe. Mensen worden rustig van aquaria, bleek uit het onderzoek. Uiteindelijk ging de directrice akkoord, als wij het aquarium zouden onderhouden en de vissen zouden voeren. Het kalmerende effect bleek al snel: een vrouw die anders heel veel en hard schreeuwde, werd helemaal rustig van de vissen. Inmiddels staan er vijf aquaria. Drie in de hal en twee op de gesloten afdeling. Drie tot vier keer per week gaan we langs om de vissen te voeren en het onderhoud te doen. In ruil daarvoor mogen we gebruik maken van La Plaza.” Meer informatie: aqua-verniam.nl of kom vrijblijvend eens langs op een verenigingsavond.

PEGASUS

Op dinsdagavond is het de beurt aan Schaakvereniging Pegasus Amstelveen.  De vereniging werd in 1971 opgericht als KLM-Pegasus. Oorspronkelijk was het een vereniging voor mensen die werkzaam waren bij KLM of aan de luchtvaart gelieerde bedrijven. Gaandeweg kwamen er steeds meer andere leden bij. “Gezelligheid is voor onze leden naast het schaken heel belangrijk,” aldus voorzitter Maarten Langen. “Voor sommige mensen is de clubavond echt een uitje. We hebben een interne en een externe competitie. De leden spelen tegen elkaar.” Aan de voorzitter de taak om de speelschema’s te maken. Een heel karwei. Voordat de rust neerdaalt over La Plaza, wanneer alle leden in volle concentratie naar het schaakbord turen, is er echter volop ruimte om bij te kletsen. “Deze goede sfeer is lang niet overal zo,” weet Piet Avis, één van de oudste leden. 


Leden van Pegasus tijdens een verenigingsavond. - foto: Naomi Heidinga

ZONNETJE

Bij zijn welkomstwoord bericht de voorzitter over aankomende activiteiten en wordt teruggeblikt op de afgelopen schaakweek. Een aantal leden viel in de prijzen en die worden tijdens de verenigingsavond nog even in het zonnetje gezet. Er is tevens aandacht voor een aantal nieuwe potentiële leden, die vanavond komen kijken of ze lid willen worden. Ze kunnen direct aanschuiven om mee te doen aan de schaakpartijen. 

Dit verhaal is onderdeel van de Verenigingsleven-serie. Bekijk hier de andere verhalen.

JONGE AANWAS

Pegasus heeft geen jeugdleden, maar wel jonge aanwas. Het jongste lid is 19 jaar, het oudste 92 jaar. Qua man-vrouw verdeling is wel iets te winnen. Voorlopig is de Russische Tatjana de enige. De vereniging doet wel haar best om meer mensen voor het schaken te interesseren. Het jaarlijkse schaaktoernooi op het Stadsplein komt uit de koker van Pegasus. Daarnaast heeft de schaakvereniging samen met de horeca in Amstelveen ervoor gezorgd dat op diverse publieke plekken gratis schaakborden beschikbaar zijn. Met Pegasus gaat het op dit moment voor de wind. “De club verjongd, door de aanwas van nieuwe leden. Tijdens corona hebben we ook online gespeeld, dat heeft tevens nieuwe leden opgeleverd. De betrokkenheid van leden is groot. Hopelijk is dat over een aantal jaar ook nog zo. Dat zie ik als grootste uitdaging, het behouden van de betrokkenheid,” besluit Langen. Zie www.pegasusamstelveen.nl.

Naomi Heidinga

Dit verhaal is mede mogelijk gemaakt dankzij het Mediafonds.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie