Van links naar rechts: Sami Kaspi, wethouder Marijn van Ballegooijen, Mustapha Daher, Karim Mounir, Kitty Kaspi, Abdelhakim Bentla en Amina el Boukamiri.
Van links naar rechts: Sami Kaspi, wethouder Marijn van Ballegooijen, Mustapha Daher, Karim Mounir, Kitty Kaspi, Abdelhakim Bentla en Amina el Boukamiri. Marco Baro

Mimoena vieren in kaftan

Religie

AMSTELVEEN Anderhalf uur na Pesach begint het Marokkaans-joodse lentefeest. Al generaties lang vieren de Joden van Marokko het Mimoena-feest na afloop van de laatste dag van Pesach. Afgelopen zaterdagavond werd het feest ook gevierd in Amstelveen, thuis bij Sami Kaspi en zijn vrouw. “Het was een mooi feest”, aldus Kaspi. “Er was meer dan genoeg te eten”, vertelt hij. Want ook de gasten hadden hapjes gemaakt. Wethouder Marijn van Ballegooijen vierde het feest mee. 

Dit feest wordt gekenmerkt door speciale gebruiken in de synagoge, thuis en in de gemeente. In de loop van de achtste dag van Pesach wordt het huis getooid met korenaren en tuinbonen. Vroeger werden deze door de moslims aan hun joodse buren aangeboden, tegenwoordig worden ze door de Arabische dorpelingen verkocht die zich verdringen bij de deuren van de ‘mellah’ (de joodse wijk in Marokko). In de synagoge wordt het gebed van de weekdagen gezegd zodra de nacht intreedt, en wenst men elkaar veel geluk en succes: “Terbeh u tes’ad”.

Thuis siert een wit tafellaken de tafel waarop men diverse dranken aantreft, met of zonder alcohol (zoals de ‘mahya’ (een soort ouzo)), een kruikje karnemelk, een grote terrine gevuld met meel waarin tuinbonen in hun schil rechtop geprikt staan, een diep bord met daarin vis die spoedig gefrituurd of gebakken zal worden, schalen met lekkernij, moufletta (een soort pannenkoek) en honing, fruit: dadels, amandelen, walnoten en pistachenoten. Al deze gerechten symboliseren zegeningen. Maar noch vlees, vanwege het vergoten bloed, noch koffie, vanwege de zwarte kleur, zullen op deze avond geserveerd worden. Ook de wijn zal ontbreken en in plaats daarvan drinkt men mintthee, omdat tijdens Pesach al genoeg wijn is gedronken.

Het feest duurt de hele nacht, waarbij alle mensen van alle religies van harte welkom zijn. Er wordt gezongen en gedanst op straat en men gaat bij elkaar op bezoek. De volgende dag is voor velen een vrije dag. Door sommigen wordt het als een mitswa (een goede daad) gezien zich daaraan te houden.

Voor meer informatie omtrent het Mimoena-feest kan contact worden opgenomen met de Stichting Maimon via e-mail: maimon.samuel@gmail.com.

advertentie
advertentie