Het bouwbord bij de kerk geeft aan dat de werkzaamheden zijn begonnen.
Het bouwbord bij de kerk geeft aan dat de werkzaamheden zijn begonnen. Dolf Middelhoff

Herbouw Urbanuskerk stap verder

2 april 2020 om 09:54 Religie

AMSTELVEEN Het bestuur van de RK Parochie Amstelland en het Aannemingsbedrijf Nico de Bont ondertekenden gisteren, woensdag 1 april, het contract voor het herstel van de Urbanuskerk in Bovenkerk. Door de coronacrisis gebeurde dat ieder op eigen locatie. Opnieuw is daarmee een belangrijke stap gezet naar de herbouw van het kerkgebouw. Pastoor Eugène Jongerden en de secretaris van het parochiebestuur Hans ten Rouwelaar tekenden het contract in de Torenkapel van de Urbanuskerk. Roel Maas, directeur van Nico de Bont, tekende het contract op het hoofdkantoor in Vught.

MIJLPAAL Met de ondertekening van het bouwcontract is opnieuw een belangrijke stap gezet in de richting van het volledige herstel van de afgebrande Urbanuskerk. Het vele voorbereidende werk is afgesloten. Je weet dan wat je wilt en je weet ook hoe je het gaat aanpakken. Het parochiebestuur had deze mijlpaal graag willen vieren en alle betrokkenen willen bedanken voor hun inzet bij de voorbereiding: het architectenbureau Verlaan en Bouwstra, de constructeur De Prouw, de gemeente Amstelveen voor de vergunningen, de verzekeraar Donatus voor de financiering en de vele Vrienden van de Urbanus Bovenkerk voor al hun sponsoracties. Door de coronacrisis moest dit feestje worden afgeblazen.

GEMETSELDE GEWELVEN Met name het behouden van de resterende gemetselde gewelven in de kerk heeft veel hoofdbrekens gekost. Deze gewelven zijn door de brand labiel geworden, waardoor het gevaarlijk is om onder de gewelven te komen. Tot op het laatst is doorgewerkt aan een plan van aanpak om deze gewelven veilig te kunnen benaderen. Het ziet er nu naar uit dat deze beeldbepalende historische elementen behouden kunnen blijven.

Verwacht wordt dat het herstel van het casco van de kerk en het wind- en waterdicht maken van het kerkgebouw meer dan twee jaar gaat vergen. Ondertussen wordt gewerkt aan de plannen voor de herinrichting van het kerkgebouw.

Via de websites: urbanusbovenkerk.nl en helponsuitdebrand.com worden parochianen en andere betrokken regelmatig geïnformeerd over de voortgang van het herstel van de kerk.

Secretaris van het parochiebestuur Hans ten Rouwelaar tekent het contract in de torenkapel van de Urbanuskerk.
Ook pastoor Eugène Jongerden tekent het contract.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie