De eerste bloeiende bloesems in het Kersenbloesempark in het Amsterdamse Bos.
De eerste bloeiende bloesems in het Kersenbloesempark in het Amsterdamse Bos. Eddie de Blieck

Eerste bloemen uit de knop in kersenbloesempark in Amsterdamse Bos

14 maart 2022 om 15:00 Recreatie

AMSTELVEEN De eerste bloemen zijn uit de knop gekomen in het kersenbloesempark in het Amsterdamse Bos. Vanwege de zachte winter en het lenteweer in de afgelopen weken is de bloeiperiode eerder dan in voorgaande jaren. De bomen bloeien jaarlijks ongeveer twee tot drie weken. Het park trekt in die periode veel bezoekers. Het bosbeheer roept belangstellenden op om  rekening te houden met de verwachte drukte en zo veel mogelijk op de fiets en op rustige momenten doordeweeks te komen.

Om de bezoekersstromen op drukke dagen te reguleren dient een van de twee toegangspaden als ingang en de andere als uitgang. Voor fietsen zijn fietsparkeerplekken ingericht. Het bosbeheer verzoekt fietsers om daar hu rijwielen neer te zetten en het omliggende groen en de beplanting te ontzien. Scooters en motoren kunnen gestald worden op tijdelijke verharding langs de Burgemeester A. Colijnweg ter hoogte van het verlengde van de Bleekerskade.

PARKEERPLAATSEN Bezoekers die met de auto kunnen gebruikmaken van parkeerplaatsen op ongeveer 15 à 20 minuten lopen van het Bloesempark. De parkeerplaats van de Dagrecreatie en de grote parkeerplaats bij de Geitenboerderij liggen het dichtst bij het park. In het weekend is ook parkeerruimte bij P-Raadhuis en Doorweg in Amstelveen.

Tijdens de volle bloeiperiode van het park is er ook een tijdelijke parkeerplaats op het verharde gedeelte van het evenemententerrein Land van Bosse in het Amsterdamse Bos. De route naar het park wordt vanaf de parkeerplaatsen met bordjes aangegeven. Parkeren van auto’s of motoren in de bermen of op/langs de weg is niet toegestaan. Daartegen zal worden opgetreden.

Bij het adres Burgemeester Colijnweg 200 komen 4 (tijdelijke) gehandicaptenparkeerplaatsen ter hoogte van de Bleekerskade voor houders van een gehandicaptenparkeerkaart. Het overige gehandicaptenparkeren is op de parkeerplaats bij de Geitenboerderij.

JAPANESE WOMEN’S CLUB De kersenbloesembomen die in het park staan zijn in 2000 door de ‘Japanese Women’s Club’ geschonken aan de gemeente in verband met de goede handelsrelatie. Iedere boom heeft een naam: 200 bomen hebben een Japanse vrouwennaam, 200 bomen hebben een Nederlandse vrouwennaam.

Bloemen en de natuur hebben in Japan een symbolische betekenis. De kersenbloesem (’Sakura’) staat voor een nieuw begin en verwijst tegelijkertijd naar de vergankelijkheid van het leven. Met Hanami Matsuri, ofwel het Kersenbloesemfeest, vieren Japanners de komst van de lente. In Japan is het een traditie om met familie en vrienden onder de bloeiende kersenbomen te picknicken.

Op 5 en 6 april 2022 is het Bloesempark niet toegankelijk voor regulier bezoek in verband met netwerkbijeenkomsten van de gemeente Amstelveen.


Enkele kersenbloesems staan al in volle bloei, zoals deze bij de ingang van het park. - Foto: Eddie de Blieck

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie