Landelijk is alleen het afsteken van siervuurwerk toegestaan rond de jaarwisseling.
Landelijk is alleen het afsteken van siervuurwerk toegestaan rond de jaarwisseling. Pixabay/Christel Sagniez

Geen verbod op vuurwerk in Amstelveen, nieuwe poging GroenLinks in 2024

1 december 2023 om 11:35 Politiek

AMSTELVEEN Er komt naast het landelijk reeds bestaande verbod op knalvuurwerk de komende jaarwisseling geen lokaal vuurwerkverbod in Amstelveen. GroenLinks pleitte woensdag in de gemeenteraad voor zo’n verbod, maar stuitte op veel bezwaren. Met partijen die wel voor een verbod voelen of voor het ontwikkelen van alternatieven, wil GroenLinks in 2024 alsnog het initiatief nemen voor zo’n verbod.  

“Elk jaar is er schade en letsel en dat vinden wij onnodig.” zei GroenLinks-raadslid Ilika Polderman. “Het is verbazend hoeveel positieve reacties wij al op ons plan voor een vuurwerkverbod hebben gekregen. Onder meer van mensen met bange honden en van vluchtelingen voor wie Oud en Nieuw door het vuurwerk echt geen feest is.” GroenLinks bracht het pleidooi tegen vuurwerk in bij de besluitvorming over een nieuwe APV (Algemene Plaatselijke Verordening) in de vorm van een amendement.

VERBOD MOEILIJK TE HANDHAVEN

Burgemeester Tjapko Poppens ontraadde zo’n verbod krachtig. “Met het amendement worden ook sterretjes voor kinderen verboden,” zei hij. Ook wees hij erop dat zo’n verbod moeilijk te handhaven is en op het feit dat de verkoop van vuurwerk niet onder het amendement valt en ook niet onder de APV. “De detaillisten hebben hun voorraden al aangeschaft en de verkoop kan gewoon doorgaan.” Poppens merkte ook op dat zwaarder vuurwerk waar veel ongelukken mee gebeuren al verboden is. “Wat overblijft is siervuurwerk. Het amendement zou dus alleen siervuurwerk betreffen.”

VUURWERKVERKOPERS

Volgens raadslid Michel Becker (Actief voor Amstelveen) leidt een verbod tot een onoverkomelijke kostenpost voor de lokale vuurwerkverkopers. “De problemen worden bovendien veroorzaakt door illegaal vuurwerk, waarvan veel vlak over de landsgrens te krijgen is.” 

TRADITIE

Janneke Leegstra (VVD) voelde niets voor een verbod. “We willen Amstelveners deze traditie niet ontzeggen,” zei ze. “Veel mensen genieten van legaal vuurwerk dat vorig jaar nog massaal is afgestoken.” De VVD ziet wel kansen om samen met het bedrijfsleven een vuurwerkshow te houden bij wijze van alternatief.”

TE KORT DAG

Driss Aarabi (D66) vond het nu nog instellen van een verbod te kort dag. Toen Polderman hem vroeg of hij dan wellicht een verbod voor volgend jaar wilde steunen, stelde hij voor dat het college varianten zou kunnen uitwerken om daar in de loop van het jaar een besluit over te nemen voor het volgende nieuwjaar.” Nachshon Rodrigues Pereira (Goed Voor Amstelveen) en diverse andere fracties vonden een verbod te ver gaan, maar wilden wel meedenken over hoe de overlast te verminderen. Polderman trok haar amendement in om samen met andere partijen te gaan werken aan een initiatief om een verbod voor de jaarwisseling 2024-2025 wél voor elkaar te krijgen.

CARBIDSCHIETEN

Op voorstel van de PvdA besloot de raad verder het verbod op carbidschieten uit de APV te schrappen. Dit was in coronatijd ingevoerd omdat vuurwerk toen verboden was en de vrees bestond dat inwoners in plaats daarvan zouden gaan carbidschieten. Dat is echter nooit gebeurd en daarom wilde de PvdA van het verbod af. Er stemden 26 raadsleden voor en 9 tegen afschaffen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie