GroenLinks-raadslid Ilika Polderman.
GroenLinks-raadslid Ilika Polderman. Eigen foto

GroenLinks Amstelveen wil vuurwerk rond Oud en Nieuw verbieden

27 november 2023 om 11:36 Politiek

AMSTELVEEN GroenLinks wil in Amstelveen het afsteken van vuurwerk verbieden. Het verbod moet wat de gemeenteraadsfractie van de partij betreft, onmiddellijk ingaan. De partij komt met een voorstel daarvoor tijdens de komende raadsvergadering van 29 november. Initiatiefnemer is gemeenteraadslid Ilika Polderman. “De schadelijke gevolgen van vuurwerk zijn enorm. We weten dat al lang, maar nu wordt het tijd dat we er iets aandoen.”

Polderman wijst erop dat er al 16 gemeenten in Nederland zijn die dit jaar een algeheel vuurwerkverbod hebben, ook grote steden. Die steden organiseren meestal een professionele vuurwerkshow. Polderman voegt toe dat oogartsen al jaren pleiten voor een volledig vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling. 

VUURWERKSHOW

“Vuurwerk leidt tot ernstig oogletsel, bij afstekers én omstanders. Maar er zijn veel meer nadelen. Huisdieren worden panisch. Er is altijd schade aan auto’s. Vuurwerkafstekers belemmeren vaak de hulpdiensten. Dat wil je niet hebben,” aldus Polderman. “Ik wil niemand een plezier afnemen, maar als vuurwerk zulke nadelige gevolgen heeft, moet je er gewoon mee ophouden. Het is een veel te schadelijke gewoonte. En we kunnen zeker een mooie vuurwerkshow organiseren, als die wordt gegeven door professionals.”

 Het is niet zo dat Polderman zelf niet van vuurwerk houdt. “Ik zal met plezier ‘ahh’ en ‘ohh’ roepen bij een professionele vuurwerkshow! Maar hier op de hoek van de straat vuurwerk afsteken, vind ik onnodig.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie