CDA-raadslid Arjen Siegmann.
CDA-raadslid Arjen Siegmann. CDA Amstelveen

CDA Amstelveen tegen voorgestelde extra verhoging ozb

6 november 2023 om 11:13 Politiek

AMSTELVEEN Het CDA Amstelveen is tegen de door het college van B en W voorgestelde extra verhoging van de onroerend zaakbelasting (ozb). Het gaat om een verhoging van gemiddeld 82 euro per jaar voor eigenaren van koopwoningen. Volgens CDA-raadslid Arjen Siegmann wordt daarmee ten onrechte afgestapt van een een lange traditie. “In Amstelveen hoort de ozb volgens ons alleen te stijgen met de inflatie.” Het CDA dient woensdag tijdens begrotingsvergadering van de gemeenteraad een amendement in om de tariefstijging te beperken. De partij heeft 1 zetel in de raad.

Al bij de voorjaarsnota kwam het CDA tegen de fikse extra lastenverhoging in het geweer.: We vinden dat de ozb alleen mag stijgen met de inflatie. Er kunnen noodgevallen zijn, maar die zijn nu absoluut niet aan de orde,” aldus Siegmann. Dat de ozb alleen wordt verhoogd met het inflatiecijfer is een traditie die al lang lang bestaat in Amstelveen. “Tot op heden leverde dat een gematigde lastenontwikkeling op. Vergeleken met andere gemeenten in Noord-Holland liggen de lokale lasten in Amstelveen in de buurt van het gemiddelde.”

SUBSIDIES

Het CDA noemt de voorgenomen afwijking in het ozb-beleid uitzonderlijk. “We hechten aan vaste kaders als het gaat om begrotingsbeleid. Dit is niet verantwoord. De door de gemeente versterkte subsidies gaan stijgen van 15 naar 20 miljoen euro per jaar. Dat is wel heel veel en het kan best iets minder. De voorgestelde verhoging van de ozb moet 2 miljoen extra opleveren om extra subsidies te geven.”

PARKEERGARAGE

Het CDA ziet genoeg mogelijkheden om de kostenstijging te beperken. Naast de subsidiestijging heeft de partij ook twijfels bij de noodzaak van een parkeergarage bij het raadhuis van 10 miljoen. ‘En we denken dat er ook best iets minder aan communicatie en voorlichting gedaan kan worden.”

Het CDA vindt overigens ook dat het college een te hoog inflatiecijfer hanteert van 8 procent.  ‘Het hoge inflatiecijfer is namelijk deels het resultaat van hoge energieprijzen, die sommige huishoudens al in de problemen hebben gebracht. Nu de prijzen zijn gedaald zou men ook het inflatiecijfer anders moeten hanteren,” aldus Siegmann.

De tekst van het amendement dat de fractie gaat indienen is te vinden op de website van CDA Amstelveen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie