'Een van de dingen die opvalt is de grote rode leegte op het Stadsplein,' aldus Harmen van der Steenhoven
'Een van de dingen die opvalt is de grote rode leegte op het Stadsplein,' aldus Harmen van der Steenhoven René de Leeuw

D66-fractievoorzitter Amstelveen pleit voor grasveld, speeltuin en fontein op Stadsplein

18 augustus 2023 om 11:23 Politiek Tips van de redactie Stadshart Amstelveen

AMSTELVEEN Harmen van der Steenhoven, fractievoorzitter van D66 Amstelveen, pleit in een zomercolumn op de website van de partijafdeling voor herinrichting van het Stadsplein met groen en blauw (waterelementen). Dat moet ervoor zorgen dat het plein levendiger wordt. ‘Bij een van mijn bezoeken aan het Stadshart kon ik mij niet aan het gevoel onttrekken dat de noodzaak voor vernieuwing nu urgenter is dan ooit. Een van de dingen die opvalt is de grote rode leegte op het Stadsplein, schrijft hij.

‘Eerder al werd een leeg Stadsplein gebruikt voor een reclamespot om aan te tonen hoe een leeg en saai plein eruit kan zien in Nederland. Amstelveen heeft geen avondklok nodig om aan de toenmalige regelgeving te voldoen, zullen we maar zeggen,’ schets Van der Steenhoven met gevoel voor cynisme de huidige situatie. 

AVONTUURLIJKE SPEELTUIN

Hij is blij dat er inmiddels stappen gezet om middelen vrij te maken om het Stadsplein groener én blauwer (water, red.) te maken. In zijn ogen zouden de volgende zaken daarbij niet mogen ontbreken: een grote groene pergola, een grasveld (à la Museumplein), een échte fontein, verticaal groen op gebouwen en het liefst een avontuurlijke speeltuin voor kinderen met groen en waterelementen. ‘Juist dit soort investeringen in de openbare ruimte maken winkelen en recreëren -ook voor de Amstelveense inwoner- weer aantrekkelijk. Goeie en diverse horecavoorzieningen volgen dan vanzelf,’ stelt hij in zijn zomercolumn.

WINKELAANBOD

Een andere doorn in zijn oog is de teruglopende diversiteit van het winkelaanbod. ‘Toen ik twintig jaar geleden voor het eerst bewust op het Stadshart kwam om te winkelen, waren er nog een slager, een bakker en een groenteman. Alle drie deze winkels zijn inmiddels niet meer op het Stadshart te vinden. Gelukkig zitten er nog wel een geweldige visboer, een schoenmaker, een boekhandel en een dierenspeciaalzaak.’ 

VERS EN LOKAAL

Om de Franse multinational-eigenaar van het Stadshart aan te moedigen om een groter vers en lokaal winkelaanbod terug te brengen heeft D66 bij de algemene beschouwingen een motie ingediend om het college van B en W op te roepen aan de slag te gaan met een divers en lokaal winkelaanbod op het Stadshart. ‘Wat mij betreft gaat het college eerst vriendelijk het gesprek aan met de eigenaar, maar als resultaten uitblijven mogen ze wat mij betreft naar zwaardere middelen grijpen. Wij gaan immers niet over de hoogte van huren, maar wel over de gewenste bestemmingen,’ aldus Van der Steenhoven.

Hij wijst erop dat in Amsterdam eerder al een overkoepelend ‘paraplubestemmingplan’ is ingevoerd dat ervoor zorgt dat er niet nog meer nieuwe ‘Nutella-shops’ bij mogen komen in het centrum van Amsterdam. ‘Hopelijk komt de boodschap aan en zijn dit soort juridische stappen niet nodig. De strekking van het verhaal is dat het Stadshart er uiteindelijk ook voor omwonenden en inwoners van Amstelveen is en niet alleen voor dagjesmensen uit de regio die naar de Zara of Bijenkorf komen.’


Harmen van der Steenhoven - René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie