Afbeelding
René de Leeuw

Amstelveen heeft bezwaren tegen ov-maatregelen in Amsterdam: ‘30 km/u nadelig voor bussen’

27 juli 2023 om 13:00 Politiek Tips van de redactie

AMSTELVEEN Burgemeester en wethouders van Amstelveen maken zich grote zorgen over het project ’30 km/u in de stad’ van de gemeente Amsterdam. Daardoor dreigen op belangrijke busverbindingen naar Amsterdam langere reistijden en zelfs het snijden in de dienstregeling. Zo dreigt buslijn 348 in december te worden ingekort.

Samen met andere gemeenten uit het Amstelland-Meerlanden Overleg (AM) is een brief verstuurd naar het Amsterdamse college waarin de zorgen kenbaar worden gemaakt. Amsterdam wil per 1 december de maximum snelheid voor voertuigen in de stad terugbrengen van 50 naar 30 kilometer per uur. In hun brief schrijven de AM-gemeenten het verkeersveiligheidsbelang hiervan in te zien, maar geven zij aan niet gelukkig te zijn met langere ov-reistijden.

“Het openbaar vervoer staat al onder druk door hoge energieprijzen, afgenomen reizigersaantallen en personeelstekorten,” schrijven de gemeenten. “Wij zien het openbaar vervoer ook telkens meer afschalen in de regio (…) maar zien met uw project ’30 km/u in de stad’ dat het ov nog meer onder druk komt te staan. Het gevolg is dat de reiziger langer onderweg is, minder comfort ervaart en/of besluit om de auto te pakken. Deze effecten zijn nadelig voor het gehele vervoerssysteem in de regio.”

 BUSLIJN 348

In de brief wijzen de AM-gemeenten op het voornemen van Connexxion om in de dienstregeling van 2024 de R-Net-buslijn 348 (Uithoorn-Amstelveen-station Amsterdam Zuid) in te korten tot busstation Amstelveen, waarbij het traject naar Amsterdam Zuid vervalt. “Hierdoor wordt station Amsterdam Zuid (hét ov knooppunt van de zuidelijke regio) minder goed bereikbaar,” aldus de gemeenten.

Het bereiken van de Amsterdamse binnenstad gaat zo’n drie tot vier minuten langer duren. Er moeten dan om dezelfde dienstregeling te kunnen rijden extra bussen en chauffeurs worden ingezet en dat leidt tot hogere kosten. Voor Connexxion is dat de reden voor de inkorting van bus 348. De AM-gemeenten vinden dat niet acceptabel en vrezen dat in de toekomst meer buslijnen richting Amsterdam met inkorting worden bedreigd. Amsterdam wil wel maatregelen nemen om snelheid in het busvervoer terug te brengen, maar het uitvoeren van de nodige aanpassingen kost tijd.

WETHOUDER

Ondanks al zijn bezwaren tegen de hoofdstedelijke plannen waardeert de Amstelveense verkeerswethouder Herbert Raat wel dat Amsterdam in een vroeg stadium vraagt om reacties van de omliggende gemeenten. “De Amsterdamse verkeerswethouder Melanie van der Horst kijkt breder dan alleen het Amsterdamse belang en laat met haar vraag wat wij van haar plannen vinden zien dat zij de andere gemeenten serieus neemt. Het inkorten van de buslijn 348 treft vooral de Amstelveense, Uithoornse en Aalsmeerse ov-reizigers. Als AM-regiogemeenten trekken wij zoveel mogelijk samen op, waarbij wij gericht zijn op het totaalplaatje voor de hele regio. Niet ieder voor zich.”

Raat verwacht geen gevolgen voor de reistijden van trams: “Die rijden veelal op een vrije baan.”

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie