Het provinciehuis in Haarlem.
Het provinciehuis in Haarlem. Provincie Noord-Holland

BBB, VVD, PvdA en GroenLinks sluiten akkoord in Noord-Holland

4 juli 2023 om 11:17 Politiek

HAARLEM (ANP) De vorming van een nieuw college van Gedeputeerde Staten in Noord-Holland is rond. BBB, VVD, PvdA en GroenLinks hebben een coalitieakkoord gesloten dat als basis dient om de provincie de komende vier jaar te gaan besturen. De fractievoorzitters van de vier partijen presenteren het akkoord donderdagochtend in het provinciehuis in Haarlem. De nieuwe gedeputeerden worden op 17 juli geïnstalleerd.

De vier coalitiepartijen hebben samen 30 van de 55 zetels in Provinciale Staten. BBB en VVD hebben er beide acht en PvdA en GroenLinks zeven. De onderhandelaars hebben het akkoord bereikt onder leiding van de formateurs Ankie Broekers-Knol en Bernt Schneiders. Het sleutelwoord was volgens de betrokkenen zorgvuldigheid, waardoor het proces wat langer duurde dan in veel andere provincies.

“De vier partijen zetten zich in voor een mooie toekomst van Noord-Holland”, aldus beide formateurs. “Ze hebben de afgelopen maanden intensief met elkaar gesproken en onderhandeld. De inbreng van bewoners, belangenorganisaties, ondernemers en de oppositiepartijen was hierbij zeer waardevol. Wij hebben er alle vertrouwen in dat deze nieuwe coalitie voortvarend aan de slag gaat met de grote opgaven waar de provincie voor staat.”

Fractievoorzitter Ingrid de Sain van de BBB laat weten dat de partij “zeker blij” is met het akkoord. Anouk Gielen, fractievoorzitter van GroenLinks is “heel blij dat we na de gesprekken van de afgelopen maanden nu voor de zomer een akkoord kunnen presenteren”. “Het was een lang en intensief proces, maar nu ligt er een mooi coalitieakkoord waar alle vier de partijen zich in kunnen herkennen”, aldus de twee VVD-onderhandelaars, gedeputeerde Esther Rommel en fractievoorzitter Klaas-Jeroen Terwal. “En zeker de 151.000 kiezers die op de VVD gestemd hebben.”

Rommel is kandidaat-gedeputeerde voor het nieuwe college en namens de PvdA hoopt Jeroen Olthof er opnieuw plaats in te nemen. GroenLinks en de BBB maken donderdag bekend wie ze naar voren schuiven. D66 zit wel in het huidige college, maar moet de komende periode genoegen nemen met een plaats in de oppositiebanken.

Noord-Holland is de tiende provincie met een coalitieakkoord na de verkiezingen van 15 maart. In 2019 was de formatie een kleine drie maanden na de verkiezingen afgerond. Deze keer duurde het ruim 3,5 maand.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie