Het Indiase Diwali Festival op het Stadsplein in Amstelveen trekt jaarlijks veel bezoekers.
Het Indiase Diwali Festival op het Stadsplein in Amstelveen trekt jaarlijks veel bezoekers. naomi heidinga

Gemeenteraad zoekt oplossingen voor knelpunten door komst internationals

21 april 2023 om 10:00 Politiek

AMSTELVEEN Amstelveen trekt steeds meer inwoners vanuit het buitenland, onder meer omdat buitenlandse bedrijven zich hier vestigen. Dit levert echter wel problemen op, bijvoorbeeld op de woningmarkt, in de zorg en in het onderwijs, zo signaleerden raadsleden woensdag in een raadsdebat.

In de hele Amsterdamse regio zijn 4000 buitenlandse bedrijven gevestigd met bij elkaar 250.000 banen. Als gevolg daarvan wonen er in Amstelveen nu 142 nationaliteiten en zij vormen 23 procent van de bevolking. VVD-raadslid Bart Dorgelo noemde een reeks knelpunten, waaronder het onderwijs, dat hier niet op is ingericht: “De druk op de leraren neemt toe omdat ze in twee talen moeten communiceren of doordat ouders niet weten hoe ouderparticipatie werkt. We moeten in Den Haag duidelijk maken dat ons onderwijs extra middelen nodig heeft. Verder is er voor internationals geen verplichte inburgering. Daarom moeten we meer aandacht besteden aan buurtcohesie. We denken aan een buddysysteem. Veel ouderen vinden het leuk om nieuwe bewoners op weg te helpen. Echt een uitdaging is de zorg, waar we te maken krijgen met mensen die geen Nederlands spreken en ook in de jeugdzorg zorgen cultuur en taalverschillen voor barrières. In de sport moeten we onder internationals meer vrijwilligers aantrekken.” 

Volgens Sandra van Engelen (CDA) is dat vinden van vrijwilligers niet zo gemakkelijk: “Internationals beginnen vaak enthousiast, maar haken af omdat niet duidelijk is wat er van hen wordt verwacht. En daar hoort bij dat soms de handen flink uit de mouwen worden gestoken.”

KRAPPE WONINGMARKT 

Wim Visser (50-PLUS) wees op de extra druk die internationals leggen op de toch al krappe woningmarkt. “Vaak zijn ze aangewezen op kamergewijze verhuur wat de leefbaarheid in buurten niet ten goede komt.” Fleur Costa Baioa (BVNL) voegde daaraan toe dat als internationals een huis kunnen kopen, ze vaak enorm overbieden: “Daardoor zijn in sommige straten de huizenprijzen met soms wel met 50 procent gestegen. Wat dan weer gevolgen heeft voor de WOZ-waarde van alle huizen in zo’n straat, wat leidt tot extra kosten voor alle bewoners daar.”

WERVEN INTERNATIONALE BEDRIJVEN 

Arnout van den Bosch (PvdA) vroeg zich af hoe zinvol het is door te gaan met het werven van internationale bedrijven: “Want we moeten intussen ook statushouders en Oekraïners opvangen. De werkloosheid in Nederland verkeert op een record dieptepunt. Is het dan niet beter de resterende werkloosheid goed te laten aansluiten op de behoefte dan dat we meer internationale bedrijven aantrekken?”

GROTE WERKGEVERS

Wethouder Adam Ekzakai verklaarde dat hij niet kan bepalen welke bedrijven zich wel en welke zich niet in Amstelveen mogen vestigen. “Maar ‘t zijn ook grote werkgevers voor Amstelveners,” zei hij. “En vaak willen ze best wel wat terugdoen voor de lokale samenleving.” Wat de huisvesting betreft wees hij op nieuw woningbeleid dat het college later dit jaar presenteert en waarin de internationals ook een belangrijke rol gaan spelen.”

De gemeenteraad besluit op 24 mei over het internationale beleid.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie