Vergadering van het algemeen bestuur van AGV in een eerdere samenstelling.
Vergadering van het algemeen bestuur van AGV in een eerdere samenstelling. Archief/Waterschap AGV

PvdA winnaar bij verkiezingen bestuur waterschap Amstel Gooi en Vecht

17 maart 2023 om 12:23 Politiek

AMSTELVEEN De Partij van de Arbeid is als grootste partij uit de bus gekomen bij de verkiezingen voor het nieuwe algemeen bestuur van waterschap Amstel Gooi en Vecht (AGV). Dat blijkt uit de voorlopige uitslag die het schap waar Amstelveen en omstreken onder vallen, bekend heeft gemaakt. De PvdA behaalde 6 zetels bij de waterschapsverkiezingen die woensdag tegelijk met de Provinciale Statenverkiezingen plaatsvonden. Dat betekent een winst van 2 zetels ten opzichte van de vorige verkiezingen in 2019. Water Natuurlijk (samenwerking van D66, GroenLinks en Volt) eindigde op de tweede plek met 5 zetels, een winst van één zetel.

De VVD verloor bij de verkiezingen 1 zetel en krijgt nu 4 zetels in het algemeen bestuur van AGV. De Partij voor de Dieren blijft op 4 zetels staan. BBB (BoerBurgerBeweging) komt nieuw binnen in het waterschapsbestuur met 3 zetels. De Algemene Waterschapspartij (WAP) behaalde 2 zetels. Het CDA en De Groenen gingen terug van 2 naar 1 zetel. 50Plus en de ChristenUnie kregen onvoldoende stemmen om hun zetel in het waterschapsbestuur te behouden. Ook Belang van Nederland en De Republikeinse Partij kregen onvoldoende stemmen om een zetel te behalen.

De opkomst voor bij de verkiezingen van waterschap AGV was 52 procent. Dat is 3 procent hoger dan in 2019. 

Het algemeen bestuur van AGV telt 30 zetels. Hiervan worden er 26 gekozen bij de verkiezingen. De andere 4 zetels zijn geborgde zetels voor benoemde vertegenwoordigers vanuit de landbouw, het bedrijfsleven en beheerders van natuurterreinen. Op donderdag 23 maart wordt de definitieve uitslag van de verkiezingen bekendgemaakt. Dan is ook bekend welke kandidaten in het algemeen bestuur komen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie