PREMIUM ARTIKEL
Lokale journalistiek uit Amstelveen

Raad neemt afscheid van Ruud Kootker (BBA): ‘Er is nog veel te winnen voor lokale democratie’

Politiek Tips van de redactie
Foto: René de Leeuw
21 feb 2023, 16:05
Ruud Kootker: “Om goed te
functioneren moet de raad ruimte hebben voor debat.
Ruud Kootker: “Om goed te functioneren moet de raad ruimte hebben voor debat."
AMSTELVEEN

Gemeenteraadslid Ruud Kootker neemt op woensdag 22 februari afscheid van de gemeenteraad, na vijf jaar fractievoorzitter te zijn geweest voor Burgerbelangen Amstelveen (BBA). “Ik neem afscheid met een zekere weemoed,” zegt hij. “Er is namelijk nog veel te winnen voor de lokale democratie in Amstelveen.”

De reden voor het vertrek van Kootker is dat zijn vrouw een baan gevonden heeft in Eindhoven. Kootker kwam in 2008 naar Amstelveen en werd in 2016 lid van BBA. Een half jaar voor de raadsverkiezingen van 2018 werd hij burgerraadslid. Hij was ook campagneleider voor die verkiezingen. Erna leek hij even wethouder te worden. “Onze toenmalige wethouder Peter Bot was opnieuw kandidaat-wethouder, maar werd getroffen door een burn-out,” zegt hij. “Mij is toen gevraagd of ik kandidaat-wethouder wilde worden en daarop heb ik ‘ja’ gezegd.”

Toch werd Kootker uiteindelijk geen wethouder: “VVD en D66 vonden dat ik te weinig politieke ervaring had. Daar was ik het niet mee eens, maar ik kijk daar heel zakelijk op terug. Wel vind ik het politiek gezien onjuist dat BBA niet in het vorige college zat en er ondanks zetelwinst in het huidige ook niet bij is. In wezen zit er nu een minderhe..

Deel dit artikel via: