Commissaris van de Koning Arthur van Dijk
Commissaris van de Koning Arthur van Dijk Archief BDU/Jan Aukes

Provincie Noord-Holland lanceert stemhulp ‘MijnStem’ voor verkiezingen

10 februari 2023 om 08:00 Politiek

HAARLEM Commissaris van de Koning Arthur van Dijk heeft gistermiddag in het provinciehuis in Haarlem de stemhulp MijnStem gelanceerd. Inwoners van Noord-Holland kunnen er met behulp van deze stemhulp achter komen welke partijen aansluiten bij hun voorkeuren. Aan de hand van 24 stellingen, geven kiezers aan hoe belangrijk ze een onderwerp vinden of juist niet. Vervolgens zien zij in hoeverre hun standpunten aansluiten bij die van de politieke partijen die meedoen aan de Provinciale Statenverkiezingen die op 15 maart plaatsvinden. MijnStem is te vinden op www.noord-holland.nl/verkiezingen.

Volgens de Commissaris van de Koning zijn deze verkiezingen zijn misschien wel belangrijker dan ooit. ‘De media staan vol met actuele vraagstukken waar de provincie bij betrokken is. Ook de gesprekken thuis aan de keukentafel gaan er vaak over. Kortom, er valt iets te kiezen! Iedereen die meer wil weten over hoe de verschillende Noord-Hollandse politieke partijen over deze onderwerpen denken raad ik aan om MijnStem in te vullen,” aldus Arthur van Dijk.

23 PARTIJEN 

In totaal doen 23 partijen in Noord-Holland mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. Daarvan zijn 13 partijen nu vertegenwoordigd in Provinciale Staten van Noord-Holland: GroenLinks, VVD, D66, PvdA, JA21, CDA, Forum voor Democratie, Partij voor de Dieren, PVV, SP, ChristenUnie, Denk en Namens Noord-Hollanders. Bij de aankomende verkiezingen kunnen inwoners ook stemmen voor BVNL, 50Plus, Volt, Onafhankelijke politiek NH, BBB, AWP voor water, klimaat en natuur, Nederland met een plan, Code Oranje, Piratenpartij en Jezus Leeft. 

VERKIEZINGSCAMPAGNE

De komende weken staan voor deze partijen in het teken van de verkiezingscampagne. Niet alleen de deelnemende partijen trekken Noord-Holland in, ook de provincie zelf heeft een voorlichtingscampagne: ‘Kies Maar’. Daarnaast gaat de provincie op pad om inwoners te informeren over wat de provincie doet en waar de kiezer invloed op uit kan oefenen door te stemmen op 15 maart.

Zo is vanaf 27 februari een podcast te beluisteren waarin presentatrice Eva Eikhout op zoek gaat naar het verhaal achter de stellingen uit de stemhulp MijnStem. Ook gaan medewerkers en Statenleden van de provincie naar verschillende locaties in Noord-Holland om met inwoners in gesprek te gaan over de verkiezingen. 

JONGEREN

Om jongeren bekender te maken met het werk van de provincie gaan De Kiesmannen in samenwerking met de provincie langs op acht mbo-scholen. Met hun Grote Verkiezingsshow informeren zij de studenten met humor en interactie over het werk van de provincie, de belangrijkste thema’s bij de verkiezingen en standpunten van deelnemende partijen. Zo krijgen de studenten informatie om een weloverwogen stem uit te brengen.

Daarnaast zijn er nog meer acties om jongeren te informeren in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezing: van het jongerenprogramma What’s Next dat AT5/NH-media maakt voor de provincie Noord-Holland, tot de kinderpersconferentie op 13 maart in de Statenzaal van de provincie met leerlingen uit groep 7 en 8.

Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op: www.noord-holland.nl/verkiezingen

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie