De gemeenteraad tijdens raadsvergadering.
De gemeenteraad tijdens raadsvergadering. René de Leeuw

Gemeenteraad wil meer straten in Amstelveen vernoemen naar vrouwen

2 februari 2023 om 12:18 Politiek

AMSTELVEEN De gemeenteraad wil meer diversiteit bij het vernoemen van straatnamen naar personen. In december zijn er straatnamen vastgesteld voor de nieuw te bouwen buurt de Scheg-Oost. Straten daar worden vernoemd naar prominente Amstelveners. PvdA-raadslid Esther Veenboer constateerde woensdag in de raad dat van de vijf gekozen namen er slechts één van een vrouw is. “De historie van Amstelveen is breed en divers,” zei Veenboer. “Daarom is bij de keuze van straatnamen meer diversiteit op z’n plaats.” Zij diende hiertoe een motie in.


Burgemeester Tjapko Poppens reageerde positief. Hij wees op de ontwikkeling van nog twee nieuwe wijkdelen: De Scheg-Midden en De Scheg-West. “Er komen nog zo’n dertig straatnamen bij,” zei hij. “Daarvoor gaan we nadenken over diversiteit en daar schakelen we ook experts voor in.”

Henk Stoffels (ChristenUnie) vond de motie overbodig: “Amstelveen telt zo’n 725 straatnamen, waarvan er 100 door vrouwen worden ingenomen. Het enige wat we niet hebben is een straat vernoemd naar een vrouwelijke burgemeester.” Hij stemde wel voor de motie. 

Patrick Adriaans (SP) riep op om in het kader van diversiteit te kijken naar álle doelgroepen. Volgens Gonnie van Rietschoten (Actief voor Amstelveen) moet het vernoemen in straatnamen gebeuren op basis van verdienste, niet op basis van geslacht of welke andere diversiteitscriteria ook. 

Stieneke Kruijer (GroenLinks) herinnerde eraan dat er in Amstelveen zoveel straatnamen zijn van vrouwen omdat de raad in het verleden een motie aannam van vrouwelijke raadsleden. “Als we zulke dingen niet regelmatig doen, dan gebeurt het niet,” zei ze. 

Yaron van Koningsveld (BVNL) stelde voor de kwestie te omzeilen door straten niet meer naar personen te vernoemen, “maar naar bomen, vogels en dergelijke”. De motie werd aangenomen met 31 stemmen voor en 4 tegen. Tegenstemmers waren Actief voor Amstelveen, 50Plus en BVNL.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie