Groeninks-raadslid Fatumo Mahamed Farah met fractievoorzitter Stieneke Kruijer.
Groeninks-raadslid Fatumo Mahamed Farah met fractievoorzitter Stieneke Kruijer. GroenLinks

GroenLinks vraagt om meer aandacht voor vrouwen in armoedebeleid

16 december 2022 om 10:19 Politiek

AMSTELVEEN De gemeenteraadsfractie van GroenLinks vraagt om aandacht voor vrouwen in het armoedebeleid van Amstelveen. De partij wijst erop dat vrouwen in het algemeen groter risico lopen om in armoede te vervallen dan mannen als gevolg van echtscheiding, relatiebreuk, werkloosheid of wegvallen van een partner. 

‘Bij de meeste eenoudergezinnen zijn vrouwen gezinshoofd, en die gezinnen lopen het risico op armoede of sociale uitsluiting. Vrouwen onderbreken hun loopbaan vaak om voor de kinderen te zorgen en werken deeltijds, waardoor hun pensioen veel lager uitvalt. Uit vele onderzoeken blijkt dat de meeste minima vrouw te zijn. Ook langdurige armoede komt het meest onder hen voor.
De actuele armoedeproblematiek heeft vrouwen extra getroffen en vooral alleenstaande moeders,’ aldus GroenLinks.

“Het is mij opgevallen dat in de nieuwe uitgangspunten van de beleidsnotitie van het armoedebeleid nauwelijks expliciet verwezen wordt naar de effecten op vrouwen,” stelt GroenLinks-raadslid Fatumo Mahamed Farah. 

Het armoedevraagstuk kan volgens de partij niet opgelost worden zonder specifieke aandacht voor vrouwen. ‘Extra aandacht voor vrouwen in het armoedebeleid zal voordelen opleveren voor vrouwen zelf, maar ook hun voor kinderen en de generatie daarna. Op die manier wordt de vicieuze cirkel doorbroken.’

GroenLinks pleit er daarom voor om in het armoedebeleid rekening te houden met de verschillen tussen mannen en vrouwen (gendersensiviteit). Daarom heeft Fatumo Mahamed Farah aan wethouder Marijn van Ballegooijen (Werk en Inkomen) gevraagd om gendersensitiviteit als kader op te nemen voor het nieuwe armoedebeleid. De wethouder reageerde hier positief op.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie