De gemeenteraad tijdens raadsvergadering.
De gemeenteraad tijdens raadsvergadering. Foto: René de Leeuw

BVNL-motie om raad te laten beslissen over opvang asielzoekers verworpen

28 oktober 2022 om 12:30 Politiek


AMSTELVEEN De raadsfractie van BVNL heeft woensdagavond in de raad een motie ingediend met de strekking dat besluiten over de opvang van asielzoekers, vluchtelingen en statushouders door de gemeenteraad genomen dienen te worden. Wat BVNL-raadslid Yaron van Koningsveld betreft mag dit niet alleen een zaak zijn van burgemeester en wethouders.

“Alleen crisisnoodopvang loopt via het college of de burgemeester,” zei hij. “Maar er is geen sprake meer van incidentele crisisopvang, het gaat nu structureel om grote aantallen mensen voor wie opvangplekken moeten worden gezocht. Als hoogste orgaan van de gemeente is de raad bij uitstek het orgaan om te constateren of er draagvlak is voor opvang.” 

Van Koningsveld kreeg weinig bijval voor zijn motie. Andere raadsleden wezen erop dat het Nederlandse staatsrecht zo niet in elkaar zit en dat de motie daarmee overbodig was. Naast BVNL steunden alleen Actief voor Amstelveen (AVA) en 50Plus de motie, waarmee deze met vier stemmen voor en 32 tegen werd verworpen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie