GroenLinks-raadslid Fatumo Mohamed Farah:
GroenLinks-raadslid Fatumo Mohamed Farah: "Een 'pauzeknop' bij probleemschulden, kan verergering van de problemen voorkomem." Aaangeleverd

GroenLinks Amstelveen vraagt om ‘pauzeknop’ bij probleemschulden

28 oktober 2022 om 09:39 Politiek

AMSTELVEEN Amstelveners met problematische schulden hebben een aanzienlijk hogere probleemschuld dan gemiddeld in Nederland. Het landelijk gemiddelde is 39.000 euro, in Amstelveen is dat gemiddeld 54.000 euro. GroenLinks vindt dat verontrustend en daarom stelde de raadsfractie hier vragen over de in raadsvergadering van woensdag. Om te voorkomen dat schulden van Amstelveners te hoog oplopen, wilde GroenLinks-raadslid Fatumo Mahamed Farah in Amstelveen, net als in Amsterdam, versneld de zogeheten ‘pauzeknop’ invoeren, waarmee de stroom van incasso’s en aanmaningen tijdelijk kan worden onderbroken totdat er een oplossing is gevonden. 

“Die knop kan verergering van de problemen voorkomen,” stelde het GroenLinks-raadslid. “Vaak duurt het anderhalf jaar totdat de dossiers op orde zijn en een hulpprogramma met bijbehorende schuldsanering aanvangt. Dankzij de pauzeknop kunnen afspraken gemaakt worden met bijvoorbeeld woningcorporaties en energie- of telecombedrijven. Bovendien creëert zo’n pauzeknop rust, want schulden veroorzaken stress.” Mahamed Farah vroeg het college om vooruitlopend op de landelijke ontwikkelingen de pauzeknop alvast zo snel mogelijk in te voeren in Amstelveen.

SCHULDEISERS WERKEN VAAK AL MEE Wethouder Marijn van Ballegooijen (Werk en Inkomen) verklaarde dat in de Amstelveense praktijk schuldeisers ook zonder pauzeknop al bijna altijd bereid zijn mee te werken aan het stilzetten van betalingen als mensen schuldhulp krijgen. “Voor Amsterdam is het handig om met zo’n pauzeknop op grote schaal in één keer afspraken te kunnen maken met schuldeisers, maar voor Amstelveen volstaat de werkwijze zoals die nu is, waarbij wij voor individuele gevallen de schuldeisers afbellen,” zei Van Ballegooijen. Volgens hem heeft die werkwijze voor inwoners met schulden hetzelfde effect als de pauzeknop.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie