Vertegenwoordigers van de vier coalitiepartijen in de Amstelveense studentenwijk Uilenstede.
Vertegenwoordigers van de vier coalitiepartijen in de Amstelveense studentenwijk Uilenstede. Foto: Aangeleverd

Politiek Amstelveen wil afspraken met DUWO over aanpak discriminatie

9 september 2022 om 14:50 Politiek

AMSTELVEEN De gemeenteraadsfracties van VVD, D66, PvdA en Goed voor Amstelveen hebben om opheldering gevraagd over hoe studentenhuisvester DUWO discriminatie en uitsluiting tegengaat bij de huisvesting van studenten. De vier coalitiepartijen willen dat de gemeente en DUWO hier samenwerkingsafspraken over maken.

Berichten over een vermeend geval van discriminatie in de Amstelveense studentenwijk Uilenstede waren voor de vier fracties aanleiding om te onderzoeken hoe DUWO omgaat met discriminatie en uitsluiting. Volgens een verhaal dat op sociale media rondgaat, zou een VU-studente door haar toekomstige medebewoners van een eenheid op Uilenstede afgewezen zijn omdat ze moslim is. Volgens een artikel in het universiteitsblad Ad Valvas kunnen zowel de VU als DUWO de betreffende student echter niet terugvinden in hun systemen.  

Hoewel de vier Amstelveense gemeentefracties zich niet willen mengen in de in de feiten rondom de het vermeende geval van discriminatie willen ze wel meer duidelijkheid over het antidiscriminatiebeleid van DUWO. Volgens de vier fracties is hier bij hen weinig over bekend. Zo konden zij hierover bijvoorbeeld op de website van DUWO  geen openbare informatie vinden.

TAAK VAN HELE SAMENLEVING “Over één ding kunnen D66, PvdA, Goed voor Amstelveen en de VVD héél duidelijk zijn: In Amstelveen is géén plek voor discriminatie en uitsluiting. Op welke grond dan ook. Iedereen moet in Amstelveen dus altijd en overal zichtbaar zichzelf kunnen zijn,” stelt D66-raadslid Saloua Chaara (woordvoerder inclusie en emancipatie) namens de vier coalitiefracties. “Als samenwerkende partijen hebben wij ons in ons coalitieakkoord al stevig aan deze opgave gecommitteerd. Maar het aanpakken van discriminatie en uitsluiting kan niet worden gezien als alleen een opgave van de gemeente. Het is een taak van de hele samenleving. Daarom vinden wij het belangrijk dat juíst partners als DUWO – die zo’n 3.500 studenten op Uilenstede huisvest – hier actief een bijdrage aan leveren.” 

De fracties willen daarom weten of er sprake is van een structureel probleem. Ook willen zij dat er samenwerkingsafspraken komen tussen de gemeente en DUWO over het aanpakken van discriminatie en uitsluiting. Verder willen de vier partijen dat DUWO duidelijker aan studenten laat weten hoe zij hiermee omgaat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie