Gemeentehuis.
Gemeentehuis. Joop Touw

Nog twee weken nodig voor collegevorming

2 juni 2022 om 17:05 Politiek

AMSTELVEEN Volgens de formateurs Floor Gordon (D66) en Herbert Raat (VVD) zijn er voor het vormen van een nieuw college nog ongeveer twee weken nodig. “We zijn er druk mee bezig,” zegt Gordon, “Er vinden momenteel volop gesprekken plaats. Zoals het nu gaat verwachten we half juni het collegeprogramma en de nieuwe wethouders te kunnen presenteren. Dat betekent dan dat het nieuwe college aan het eind van de maand kan worden geïnstalleerd.”

Er zijn veel gemeenten waar nog geen college is. Daar is vaak een probleem de versplintering van raden in een steeds groter aantal steeds kleinere fracties die het met elkaar niet eens kunnen worden. Hoewel in Amstelveen bij de laatste verkiezingen de versplintering ook is toegenomen, tekende zich toch vrij snel af wie met wie verder zouden gaan onderhandelen over een nieuw college. “We willen het zorgvuldig doen en er is best nog wel veel te bespreken,” aldus Gordon. “Wat verder in Amstelveen de collegevorming vertraagd heeft, is het overlijden van VVD-wethouder Rob Ellermeijer.”
Ook Herbert Raat noemt het overlijden van Ellermeijer als factor. “Als dat niet was gebeurd, dan hadden we nu echt in de afrondende fase gezeten,” zegt hij. “Het akkoord wordt niet alleen het resultaat van onderhandelingen tussen partijen, maar raadsleden praten er volop over mee, zodat het iets wordt van ons allen. Dat kost wat meer tijd, maar levert op termijn een betere grondslag op voor het nieuwe college.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie