Afbeelding
Joop Touw

Zorgen over compensatie door Rijk van kosten opvang Oekraïners

Politiek

AMSTELVEEN Wethouder financiën Herbert Raat begint zich zorgen te maken over het compenseren door het Rijk van het door de gemeente voorgeschoten geld voor de opvang van Oekraïners. “Het Rijk heeft ons opgeroepen verantwoordelijkheid te nemen,” zei Raat in de raadsvergadering van woensdagavond. 

“Amstelveen doet dat en andere gemeenten doen dat ook. Bij de jeugdzorg hebben we gezien dat het ontzettend lang duurt totdat het Rijk actie onderneemt en we zien nu met de vergoeding van kosten voor de opvang van Oekraïners ook zo’n soort stroperigheid. College-leden zijn daarom van plan om ieder vanuit de eigen achtergrond Den Haag op te zoeken en we bekijken ook of we met andere gemeenten samen duidelijk kunnen maken dat snelle compensatie belangrijk is. Want we geven hier als gemeente veel geld aan uit”, aldus Raat.
De raad ging woensdag akkoord met voor de tweede keer uittrekken van 5 miljoen euro om de kosten van de opvang van Oekraïense vluchtelingen voor te schieten. Er ontstond wel discussie over waar het geld precies vandaan moet komen: uit het coronafonds of de algemene reserve. Sommige raadsleden vonden het voorbarig om het geld uit het coronafonds te halen, omdat onduidelijk is hoe corona zich verder ontwikkelt en omdat velen nog steeds de gevolgen van corona ondervinden. Volgens Raat maakt het geen verschil of de hulp uit het ene of het andere potje wordt betaald: “De gemeente geeft uiteindelijk geen euro meer of minder uit, het gaat er alleen om waar je de bedragen onder zet.”

advertentie