Gemeentehuis Amstelveen
Gemeentehuis Amstelveen Joop Touw

BBA valt buiten college: formatie verder met VVD, D66, PvdA en Goed voor Amstelveen

Politiek

AMSTELVEEN De onderhandelingen over een nieuw college zijn in een nieuwe fase beland. Er wordt met een ‘lichte voorkeur’ verder onderhandeld tussen VVD, D66, PvdA en Goed voor Amstelveen (GvA). Dat betekent dat BBA is afgevallen.


De afgelopen weken waren er drie opties onderwerp van gesprek: een college van VVD, D66 en BBA, deze partijen met de PvdA erbij, en een combinatie van VVD, D66, PvdA en GvA. De laatste combinatie onderhandelt nu verder over een coalitieakkoord. Vrijdag kreeg BBA-fractieleider Ruud Kootker te horen dat voor zijn partij geen plaats is in het college. Hij reageert uitermate teleurgesteld. “Teleurgesteld, omdat ik vind dat hiermee geen recht gedaan wordt aan de verkiezingsuitslag,” zegt Kootker. “BBA is bij de verkiezingen derde geworden, nadat we bij eerdere verkiezingen al van de vijfde naar de vierde plaats zijn opgeschoven. Wij zijn de enige van de zittende partijen in de raad die bij de verkiezingen in maart een zetel heeft gewonnen. Er is geen enkele reden waarom VVD en D66 niet met BBA een college zouden kunnen vormen. De verschillen met PvdA zijn eigenlijk nog groter dan tussen BBA en VVD en D66.” BBA behaalde in maart vijf zetels.


[OPGEKLAARD] Vier jaar geleden viel BBA ook buiten de boot, omdat VVD en D66 toen vonden dat Kootker als wethouderskandidaat minder goed in de coalitie zou passen. “Dat speelt geen enkele rol meer,” zegt Kootker. “Drieëneenhalf jaar geleden hebben Herbert Raat, Floor Gordon en ik daar uitgebreid over gesproken en toen is de lucht helemaal opgeklaard. Er is geen enkele belemmering meer voor mij als wethouderskandidaat. Ook inhoudelijk zijn er geen hick-ups naar voren gekomen.”


[VERRASSEND] Verrassend lijkt dat GvA met twee raadszetels als nieuwe partij al na de eerste keer verkiezingen in een college kan gaan aanschuiven, al zit fractieleider Jacqueline Höcker al wel vier jaar in de raad, aanvankelijk voor AVA, totdat zij zich daar vorig jaar van afsplitste en zelf een partij begon. “Ik ben nu een aantal jaren in de politiek actief, zodat anderen nu wel weten wat voor vlees ze in de kuip hebben,” zegt Höcker. “En ik heb hard gewerkt als raadslid en ook dingen voor elkaar gekregen. In de onderhandelingen bleken we goed op elkaar aan te sluiten wat betreft de inhoud. Maar het is ook belangrijk voor een nieuw college dat je op een soort natuurlijke wijze tot samenwerking komt, dat er een klik is. En die klik is er zeker bij wat we denken dat goed is voor Amstelveen. We vullen elkaar goed aan.”


[MOEILIJKST] Informateur Herbert Raat (VVD) denkt dat er met zowel BBA als met GvA uitstekend een college te vormen is. “Als informateurs hebben Floor Gordon van D66 en ik de resultaten van de gesprekken voorgelegd aan onze fracties en die hebben een lichte voorkeur uitgesproken voor een coalitie met PvdA en Goed voor Amstelveen,” zegt Raat. “Waar zit dat dan precies in? Waarom heb je er een beter gevoel bij? De fracties concluderen dat het net even beter is om in zee te gaan met Goed voor Amstelveen. Dat is wat ik het moeilijkst vind van zo’n formatieproces: moeten vertellen dat je met een andere partij verder wilt. Daarom begrijp ik heel goed de teleurstelling van Ruud Kootker, want we hebben uitgebreid met hem gesproken, zeer positief en constructief.” Raat benadrukt dat redenen waarom Kootker vier jaar geleden werd afgewezen nu geen enkele rol meer spelen. “Integendeel,” zegt hij. “We zijn nu als fractievoorzitters collega’s. Ik heb grote waardering voor hem.”
Raat geeft aan dat de resultaten tot dusver overigens niet per se het eindstation zijn. Er is altijd een kans dat de nu vier betrokken partijen het alsnog niet eens worden. Naar verwachting komt er rond 16 mei een volgende update over de formatie.advertentie