Wethouders Herbert Raat en Floor Gordon.
Wethouders Herbert Raat en Floor Gordon. Gemeente Amstelveen

Drie opties voor vorming nieuw college

5 april 2022 om 14:22 Politiek

AMSTELVEEN Na een eerste gespreksronde met alle twaalf raadsfracties gaan de verkenners Herbert Raat (VVD) en Floor Gordon (D66) deze week verder met het onderzoeken van de drie meest genoemde mogelijke combinaties voor een nieuwe coalitie.

Raat en Gordon brachten maandag verslag uit van de resultaten van hun eerste gesprekken. In die gesprekken hebben de fracties tien in hun ogen haalbare combinaties van partijen voor een nieuwe coalitie genoemd. De drie meest genoemde zijn VVD-D66-BBA (zeven keer genoemd), VVD-D66-BBA-PvdA (zes keer) en VVD-D66-PvdA-GVA (vier keer). De VVD is als deelnemer van alle tien combinaties genoemd. D66 in alle op één na. BBA wordt in maar drie combinaties voorgesteld als coalitiepartij, maar wel in twee van de meest genoemde. De PvdA wordt vermeld in zes combinaties.

GROENLINKS GroenLinks komt slechts in drie combinaties voor: hetzij samen met alleen VVD en D66 dan wel verder aangevuld met PvdA of AVA. Deze combinaties worden echter maar weinig als haalbaar gezien. De VVD ziet GroenLinks helemaal niet zitten en D66 alleen als ook de PvdA meedoet. SP en 50Plus noemen geen voorkeuren. De SP wil een college dat vertrouwen herwint en 50Plus vindt dat een college brede steun moet hebben.

Raat en Gordon verwachten maandag 11 april met de uitkomsten te komen van de vervolggesprekken over hoe tegen de drie ‘favoriete’ combinaties wordt aangekeken.

“We hebben gekeken naar wat alle partijen vinden, ook over anderen,” zei Herbert Raat maandag. “En naar wat is verstandig om verder over te onderhandelen. Daar zijn de drie genoemde opties uit gekomen. Het lijstje van nu is absoluut geen einduitslag. Je hoort wel eens dat in de Amstelveense politiek iedereen het met elkaar eens is. Maar als je naar de verkiezingsprogramma’s kijkt, dan zijn er écht wel verschillen en daar moeten we op een goede manier uitkomen. Verder gaat het er ook niet om zo snel mogelijk, nog vóór Pasen of vóór de meivakantie, een nieuw college in elkaar getimmerd te hebben. Het gaat niet om snelheid, maar om zorgvuldigheid, zodat er een goed college komt dat de komende 4 jaar aan de slag kan.”

STABIEL Volgens Floor Gordon willen de meeste partijen een stabiel college, een college dat recht doet aan de verkiezingsuitslag en een college waarbij niet een van de politieke flanken wordt benadrukt, oftewel niet te links of te rechts. “De gesprekken die nu volgen gaan meer over de inhoud,” zei ze. “We willen daarmee deze week een verdiepende slag maken. We moeten goed kunnen beoordelen wat de partijen precies willen. In de verkiezingen zijn de verschillen tussen partijen uitgelicht. Het is makkelijk om over die verschillen te vallen, maar misschien is er op heel veel vlakken overeenstemming te bereiken op basis van wat je niet meteen leest uit de verkiezingsprogramma’s.”

Raat benadrukte dat er geen dichtgetimmerd collegeakkoord moet komen waarbij de raad weinig meer heeft in te brengen. Verder wordt uitgegaan van vijf of zes wethouders. Vier jaar geleden is het aantal wethouders al uitgebreid van vier naar vijf. Maar het zouden er nu wel eens zes kunnen worden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie