Afbeelding
Foto: Joop Touw

5 miljoen euro voor hulp aan Oekraïners

4 april 2022 om 10:50 Politiek

AMSTELVEEN De gemeenteraad heeft unaniem 5 miljoen euro beschikbaar gesteld uit de algemene reserve van de gemeente voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Het college wil zo snel mogelijk 180 opvangplekken regelen in hotels en/of chalets op de camping van het Amsterdamse Bos. Eerder onderzocht het college de mogelijkheden van een leegstaand kantoorpand, maar dat bleek in de praktijk ingewikkelder dan eerst gedacht en bovendien kostbaar. 

Het college gaat ervan uit dat niet meteen alle Oekraïners na beëindiging van de oorlog meteen kunnen of willen terugkeren naar hun land, zodat er ook een alternatief moet komen voor de hotelkamers en chalets. Omdat het in de zomer drukker is in hotels en op de camping is het namelijk de vraag of daar dan nog steeds voldoende ruimte is. De gemeente werkt daarom aan het voorbereiden van opvang in portocabines of bewoonbare containers op één of meerdere stukken grond waar de gemeente zelf eigenaar van is. De opvang betreft niet alleen huisvesting, maar ook onder meer zorg en onderwijs. De gemeente wil verder lokale initiatieven ondersteunen dan wel in contact brengen met organisaties als Participe, Vluchtelingenwerk, Rode Kruis en Vrijwilligerscentrale. Hoewel de gemeente nu geld uittrekt, is het wel de bedoeling dat het Rijk uiteindelijk de kosten betaalt.
Lennart de Looze (GroenLinks) plaatste wel een kanttekening: “Het is goed dat we snel hulp bieden aan de Oekraïners. Maar er is ook hulp nodig voor mensen uit Syrië en Eritrea. De indruk zou kunnen ontstaan dat we nu de ene groep vluchtelingen voorrang geven boven andere. Esther Veenboer wees ook op het stijgende aantal daklozen.
Burgemeester Poppens verklaarde zowel zelf zowel in de Veiligheidsregio Amsterdam als in Den Haag aandacht gevraagd te hebben voor álle vluchtelingen. Wethouder Herbert Raat vulde aan: “We kijken niet alleen naar de Oekraïners, maar ook naar statushouders en daklozen. Wie hulp nodig heeft laten we niet aan hun lot over.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie