De nieuw geïnstalleerde gemeenteraad met burgemeester en griffier.
De nieuw geïnstalleerde gemeenteraad met burgemeester en griffier. Gemeente Amstelveen

Zorgen over lage opkomst kiezer in Amstelveen

31 maart 2022 om 14:10 Politiek

AMSTELVEEN De politieke partijen in Amstelveen zijn teleurgesteld in de lage opkomst bij de raadsverkiezingen. Zij zoeken manieren om thuisblijvers ertoe te bewegen over vier jaar wél te gaan stemmen. Dat bleek woensdag bij de installatie van de nieuwe raad. Die telt 21 nieuwe gezichten. 22 raadsleden zijn gekozen met voorkeurstemmen. 21 raadsleden zijn man, 16 vrouw. “Dat is nog geen fifty-fifty, maar wel beter dan in de vorige raad,” zei burgemeester Tjapko Poppens. Drie partijen zijn nieuw: Góed voor Amstelveen, 50Plus en BVNL.

OPKOMST De lijsttrekkers uitten tijdens de bijeenkomst hun zorgen over de lage opkomst. Die was met 52,8 procent nog iets hoger dan de landelijke 50,9 procent, maar vier jaar geleden ‘scoorde’ Amstelveen nog 58,1 procent. “En dat ondanks drie verkiezingsdagen en het mooie lenteweer,” merkte D66-lijsttrekker Floor Gordon op. “Bijna de helft bleef thuis. Waarom? Dalend vertrouwen speelt een rol. Mensen die niet stemmen hebben vaak minder vertrouwen in de politiek, maar toch is juist het vertrouwen in de lokale politiek groter dan in de landelijke. Er is een rol voor ons allen weggelegd om het tij te keren.”

Ruud Kootker (BBA) denkt dat de afstand tussen burger en gemeentebestuur te groot is geworden. “Bewoners moeten zich gezien en gehoord voelen. Daarvoor moeten we samen raadsbreed plannen ontwikkelen.” Marijn van Ballegooijen (PvdA) hoopt dat het nieuwe vergadersysteem waarmee de raad in april van start gaat, hieraan kan bijdragen. Daarin krijgt de burger meer ruimte: “Opdat we de stem van Amstelveners niet één keer per vier jaar horen, maar elke dag. En misschien moeten we niet alleen eensgezindheid, maar soms ook de verschillen tussen de partijen benadrukken.”

OPEN DAGEN Michel Becker (AVA) stelde voor dat de fracties vaker vergaderen op locatie in de stad. “En we moeten open dagen houden in het raadhuis, de inwoners laten zien wat hier gebeurt.” Patrick Adriaans (SP) kwam vier jaar geleden naar de installatie in een optimistische witte outfit, maar nu was hij in het zwart. “Uit droefenis over de lage opkomst,” zei hij. Hij pleitte ervoor dat de gemeente het beleid beter uitvoert. “En bestaand beleid toetst en zonodig aanpast.” Arjen Siegmann (CDA) denkt dat het dalende vertrouwen in de landelijke politiek mede een rol speelt bij de lage opkomst, gezien de verliezen van de landelijke partijen. “Ik verwacht echter niet dat het goed werkt als je op straat gaat vragen wat kiezers willen. Ik denk dat je dan als reactie krijgt: ‘Daar zijn jullie toch voor!’”

Volgens Emiel Sjaardema (50Plus) duidt de lage opkomst erop dat er te weinig aandacht is voor wat kiezers voelen en waar ze last van hebben: “Daarom moet er geen dichtgespijkerd coalitieakkoord komen waar de raad vervolgens voor spek en bonen bij zit, want anders gaan we nog veel meer kiezers verliezen.” Yaron van Koningsveld van nieuwkomer BVNL denkt dat zijn partij zijn zetel juist te danken heeft aan het dalen van vertrouwen bij de kiezer: “Wij zijn immers ontstaan uit onvrede over de huidige politiek.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie