Marga van Herteryck is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
Marga van Herteryck is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Gemeente Amstelveen

Afscheid van 21 raadsleden: onderscheiding Marga van Herteryck

30 maart 2022 om 14:10 Politiek

AMSTELVEEN De gemeenteraad heeft dinsdagavond afscheid genomen van de raadsleden die in de nieuwe raadsperiode niet terugkeren in de raad. Het gaat om 21 raadsleden van de 37. Dat betekent dat hedenavond (woensdag) een nieuwe raad wordt geïnstalleerd met meer dan de helft nieuwe gezichten.

Burgemeester Tjapko Poppens had voor alle vertrekkende raadsleden een persoonlijk woord, zodat de raadsbijeenkomst dinsdagavond een lange aaneenschakeling werd van speeches, telkens eerst van de Poppens en vervolgens van het betreffende raadslid. Poppens had het hoogtepunt voor het laatst bewaard: een koninklijke onderscheiding voor BBA-raadslid Marga van Herteryck. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Zij heeft drie perioden – bij elkaar twaalf jaar – in de raad gezeten, twee perioden voor het CDA en één voor BBA. “In het debat zocht je niet de verschillen op, maar juist de overeenkomsten,” aldus Poppens.

Een staande was er voor Hans Bulsing (VVD), die 24 jaar, zes perioden, deel heeft uitgemaakt van de raad. Hij werd in 1998 voor de eerste keer tot raadslid gekozen. “Geen lintje voor jou,” zei Poppens, “Want dat heb je al eerder gekregen.”

AFWISSELEND Opvallend was de raadscarrière van Guido Dennenbroek (PvdA), die sinds 2005 meermalen afwisselend raadslid en burgerraadslid is geweest. “Misschien is hij daardoor nog wel vaker beëdigd dan Hans Bulsing,” aldus Poppens.

Bert de Pijper (ChristenUnie) maakte sinds 2006 drie raadsperioden vol en is als lijsttrekker bij de laatste verkiezingen opnieuw gekozen. Om gezondheidsredenen kon hij niet zelf tijdens de campagne meedoen aan debatten en heeft hij besloten de fakkel over te laten aan de tweede man, Henk Stoffels. “Ik voel me leeg, het is even op,” zei De Pijper. In zijn raadsperiode was hij als eenmansfractie zeer actief. “Ik heb mij altijd afgevraagd waar jij de tijd haalde voor wat je allemaal voor de raad deed,” aldus Poppens.

Enkele scheidende raadsleden maken kans weer in de raad te komen na het verdelen van de wethoudersposten. Eén van hen is Victor Frequin (VVD), die vier jaar geleden ook al afscheid nam om even later terug te keren. “Mensen die blij zijn dat ik nu weg ga, hebben daar waarschijnlijk maar kort plezier van,” grapte hij.


De 21 raadsleden nemen afscheid. (Foto: Gemeente Amstelveen)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie