D66-fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven.
D66-fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven. D66 Amstelveen

D66 wil deelname van Amstelveen aan proef gereguleerde wietteelt

14 maart 2022 om 09:46 Politiek

AMSTELVEEN De gemeenteraadsfractie van D66 wil dat Amstelveen gaat deelnemen aan de landelijke proef voor gereguleerde wietteelt. Recente berichten over het oprollen van een illegale wietplantage zorgen er volgens de democraten voor dat actie noodzakelijk is en de gemeente Amstelveen zich duidelijker zou moeten uitspreken als tegenstander van het huidige gedoogbeleid. Volgens D66 zijn deze illegale wietplantages in woonwijken op zolderkamers of in kelders ontzettend brandgevaarlijk en kan alleen regulering van de ‘achterdeur’ deze praktijken écht stoppen.

D66 verwijst naar een recent politiebericht over een illegaal aangelegde wietplantage in een kelder in de Amstelveense wijk Westwijk. “Bijna maandelijks krijgen we een melding dat er in Amstelveen een illegale wietplantage wordt opgerold. Als er een keer brand uitbreekt in zo’n kelder in een woning naast gezinnen zijn de gevolgen niet te overzien,” aldus D66-fractievoorzitter Harmen van der Steenhoven.

De partij stelt blij te zijn met de inzet van politie en justitie bij het opsporen en oprollen van deze illegale kwekerijen, maar voor een houdbare lange termijn oplossing is afschaffing van het gedoogbeleid volgens D66 noodzakelijk. Binnen het huidige gedoogbeleid kan wiet wel legaal verkocht worden, maar mag het niet legaal gekweekt worden. Volgens van der Steenhoven betreft dit een “hopeloos verouderd stelsel dat snel aan vervanging toe is” en omdat een totaalverbod alleen maar tot verdere criminalisering en illegale handel gaat leiden is “reguleren van de achterdeur” volgens D66 de enige oplossing. 

Als gemeente net onder de rook van Amsterdam worden er relatief veel illegale wietplantages opgerold in Amstelveen. “Juist omdat Amstelveen zo veel last heeft van illegale wietplantages moeten we vooroplopen in het aandragen van oplossingen. Naast meer inzet voor opsporing moet Amstelveen zich daarom ook melden als gemeente waar een proef voor legale hennepteelt kan plaatsvinden”, aldus Van der Steenhoven. 

Aan de landelijke proef voor gereguleerde wietteelt doen nu 10 gemeenten mee. Wat D66 betreft zou de gemeente Amstelveen bij uitbreiding van de proef naar meer gemeenten zich ook actief moeten melden. Voor D66 is het bestrijden en reguleren van illegale wietplantages een prioriteit voor het veiligheidsbeleid van de gemeente Amstelveen voor de komende jaren. Ook wil D66 onderzoeken of de vestiging van een coffeeshop in Amstelveen illegale straathandel kan tegengaan.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie