Vlnr.: Patrick Adriaans (SP), debatleider Joost Hoebink, Michel Becker (AVA) en Emiel Sjaardema (50Plus).
Vlnr.: Patrick Adriaans (SP), debatleider Joost Hoebink, Michel Becker (AVA) en Emiel Sjaardema (50Plus). livestream gemeente

Wonen is hét onderwerp in raadsverkiezingen

12 maart 2022 om 17:00 Politiek

AMSTELVEEN Het grootste probleem waar de gemeenteraad de komende jaren voor staat, is de wooncrisis. Dit onderwerp werd er in het afsluitende lijsttrekkersdebat vrijdagavond in de Internationale School dan ook speciaal uitgelicht voor het slotdebat. De lijsttrekkers gingen in de clinch over de stelling: ‘We moeten vooral betaalbare woningen bouwen.’


Patrick Adriaans (SP) wil voor Amstelveen vooral inzetten op meer goedkope sociale huurwoningen. “Daarnaast moeten we naar het Rijk stappen om de inkomensgrens voor sociale huurwoningen omhoog te krijgen.” Arjen Siegmann (CDA) kiest voor alleen betaalbare woningen: “We bouwen nu teveel voor de rijke inwoners. Je moet in een flat kunnen beginnen en dan door kunnen stromen naar een eengezinswoning.”


VILLA’S Lennart de Looze (GroenLinks) constateerde: “Amstelveen heeft de afgelopen jaren vooral villa’s gebouwd, dure appartementen en wat de collegepartijen ‘middeldure woningen’ noemen. Voor die partijen is betaalbaar een flat van 40, 50 vierkante meter voor 1.100 euro per maand. Dat is per vierkante meter peperduur. De gemeente moet de woningmarkt niet meer overlaten aan ontwikkelaars en huisjesmelkers. We moeten sociale woningen gaan bouwen en voor gezinnen écht middeldure woningen.”
Ook wat Jacqueline Höcker (Góed voor Amstelveen) betreft moet de macht van ontwikkelaars worden ingeperkt. “Een groot probleem is ook dat we te weinig inzicht hebben in de verhoudingen tussen inkomensgroepen en het woningaanbod. We moeten veel specifieker vaststellen wat voor groepen inwoners betaalbaar is. We weten wel dat we meer zorgwoningen nodig hebben, woningen voor mensen met een beperking en eengezinswoningen voor doorstromers.”


OMMEZWAAI Floor Gordon (D66), momenteel wethouder ruimtelijke ordening, zei dat Amstelveen in de woningbouw een enorme ommezwaai heeft gemaakt. “Vier jaar geleden bouwde Amstelveen nauwelijks nog woningen, en dan vooral dure. De laatste jaren hebben we ingezet op het middensegment. Amstelveen heeft veel sociale woningen en een groot duur segment. Voor de middenklasse is er weinig. Inmiddels is de bouw gepland van 10.000 woningen, waarvan 80 procent middelduur. 37 procent valt onder 950 euro per maand. Dat is wat ons betreft betaalbaar. Verder zet D66 in op tenminste 20 procent sociale huurwoningen.”


KLOOF Emiel Sjaardema (50Plus) signaleerde een enorme kloof tussen wat mensen op straat vinden en voelen wat betaalbaar is en zoals politici erover spreken: “Drie van de vier op onze lijst hebben nog een volwassen jongere thuis wonen. Tegen ouderen wordt gezegd: jullie blijven te lang zitten in een te groot huis. Maar een betaalbaar alternatief is er niet. En voor hun kleinkinderen is er ook niets. Kijk eens hoe lang mensen moeten wachten op een huurwoning: 17 jaar.”


Vlnr.: Ruud Kootker (BBA), Arjen Siegmann (CDA), Henk Stoffels (ChristenUnie) en debatleider Joost Hoebink. Foto - livestream gemeente

GROEI Henk Stoffels (ChristenUnie) was blij dat de voorgenomen groei van Amstelveen is teruggebracht: geen 125.000 inwoners, maar rond 110.000. Hij vreest dat de voorzieningen in Amstelveen 125.000 niet aan kunnen: “Sportclubs kampen al met wachtlijsten. Als je Amstelveen volbouwt, dan wordt dat alleen maar erger. Er zijn dan gewoon te weinig sportvelden.” Herbert Raat (VVD) was het daarmee eens: “We moeten niet op elke postzegel een woontoren neerzetten. Met 110.000 inwoners komen we aan een maximum. Je kind moet naar een sportvereniging kunnen, het moet veilig zijn en er moet goede infrastructuur zijn.”


AMBTENAREN Marijn van Ballegooijen (PvdA) merkte op dat ook ambtenaren van de gemeente zelf vaak geen woning kunnen vinden: “Daarom moeten we meer sociale woningen bouwen en in de categorie net daarboven. Verder moet je bedenken dat je per jaar hooguit een procentje woningen bijbouwt. Daarom zou het Rijk ook de verdeling van bestaande woningen veel beter moeten reguleren.”
Michel Becker (AVA) herinnerde aan een motie die zijn partij twee jaar geleden heeft ingediend voor ‘tiny houses’ in Bovenkerk: “Die zijn er nog steeds niet. We moeten nu inventariseren wat Amstelveen eigenlijk aan woningen nodig heeft voor de eigen inwoners. En vervolgens moeten we bouwen naar behoefte, niet te duur en te klein, want dat schiet niet op.”


INSPANNING Volgens Ruud Kootker (BBA) gaat het bouwen van 10.000 woningen de komende jaren een enorme inspanning vergen: “Want de rente stijgt en de inflatie loopt op. Er is in de bouw een tekort aan personeel en er zijn te weinig grondstoffen. We moeten reëel zijn en geen valse verwachtingen wekken. Er moet ook aandacht komen voor het gat tussen wat jonge mensen kunnen financieren en wat woningen kosten. Daarvoor moet de rijksoverheid echt met een oplossing komen.”


VEILIG Maar als je dan een woning in Amstelveen bemachtigt, kom je dan te wonen in een veilige gemeente? Een groot probleem vormen inbraken, tot voor kort zo’n vierhonderd per jaar. De afgelopen jaren zijn er camera’s gekomen en volgens Herbert Raat (VVD) werken die uitstekend: “In Uilenstede smeken ze om camera’s, omdat daar veel inbraken plaatsvinden. En daar zeggen de bewoners tegen D66 en GroenLinks: ‘We stemmen wel op jullie, maar jullie doen hier helemaal niets aan’.”
Lennart de Looze (GroenLinks), die zelf in Uilenstede woont, betwijfelt echter of camera’s bijdragen aan een groter veiligheidsgevoel: “Er zijn camera’s geplaatst in Westwijk, maar daardoor verplaatsen inbraken zich naar andere wijken. Je moet inzetten op betere geestelijke gezondheidszorg en onderwijs, zodat minder mensen in de criminaliteit belanden.” Marijn van Ballegooijen (PvdA) meent dat het aanstellen van meer jongerenwerkers en buurtcoaches beter werkt dan camera’s. Arjen Siegmann (CDA) ziet meer in het vergroten van de sociale samenhang tussen inwoners, bijvoorbeeld in de vorm van Lief- en Leedstraten.


VAN HET GAS AF Iets anders waar Amstelveners mee te maken krijgen, is dat hun woning over een aantal jaren van het aardgas af moet. Volgens Floor Gordon (D66) is de noodzaak om van het gas af te gaan nog eens veel groter geworden gezien de afhankelijkheid van Russisch gas: “We moeten de energietransitie daarom versnellen, maar wel beginnen waar het technisch mogelijk en betaalbaar is. Doel is om in 2040 van het gas af te zijn en dat moet kunnen.”
Yaron van Koningsveld (BVNL) was het daar niet mee eens: “Tot nu toe is van het gas af niet de meest rendabele oplossing. Er zijn betere oplossingen. We moeten inwoners nu de vrije keuze geven en op de langere termijn, als er betere oplossingen zijn, dan kunnen we van het gas af. Voor de tussentijd is aardgas een hele schone brandstof.” Gordon zag dit als achterover leunen: “Daar wordt maar één iemand beter van en dat is Wladimir Poetin.” Jacqueline Höcker (Góed voor Amstelveen) vindt dat je bewoners niet 20.000 euro in hun huis kunt laten steken als ze dat geld niet hebben: “Daarom moet de transitie geleidelijk gaan.” GroenLinks gaat de transitie juist veel te langzaam en de kosten ervan zouden verhaald moeten worden op vervuilers als Schiphol en mensen met meerdere auto’s.


EXIT-POLL De exit-poll na afloop van het debat liet een interessante uitkomst te zien: VVD, D66 en GroenLinks blijven de grote drie, maar de lokale partij AVA zou groter worden dan BBA nu is en de SP groter worden dan de PvdA. Daarbij moet wel nadrukkelijk gezegd worden dat de deelnemers aan de exitpoll geen representatieve doorsnede vormen van de Amstelveense bevolking.


René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie