Afbeelding
archief/BDU

Stelling 2: Woonvoorrang voor inwoners Amstelveen

12 maart 2022 om 16:00 Politiek

AMSTELVEEN In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen heeft het Amstelveens Nieuwsblad de politieke partijen een vijftal stellingen voorgelegd. Zij kunnen daarop reageren met EENS / ONEENS of NEUTRAAL en een korte argumentatie. De komende dagen zijn ze in aanloop naar de verkiezingen allemaal na te lezen op deze site. Vandaag de tweede stelling:

 Eigen inwoners moeten voorrang krijgen op de woningmarkt. Amstelveners die een woning willen huren of kopen krijgen voorrang bij toewijzing of in geval van koop, bij het bieden.

VVD (EENS) 
De VVD wil de toewijzing aan doelgroepen meer in eigen hand houden. Naast de voorkeurspositie van A’veners kan de positie van jongeren en starters nog verbeteren als Amstelveners voorkeursrecht krijgen bij vrijkomende (sociale) huurwoningen en starterswoningen. Ook moet Amstelveen de uitbouw van startersleningen continueren. Dit voorkeursrecht zou naast medewerkers in de zorg en het onderwijs ook moeten gelden voor vitale beroepen (politie, (vrijwillige) brandweer). Het wettelijk bepaalde % toe te wijzen woningen aan Amstelveners moet van 30 naar 50%.

D66 (ONEENS)
D66 staat voor een open, vrije samenleving. A’veen is een stad waar veel van haar inwoners oorspronkelijk van buiten de stad kwamen. A’veen is in haar DNA een stad waar iedereen welkom is. D66 heeft in woningbouwprogramma’s extra aandacht voor die groepen die moeilijk aan een woning kunnen komen met jongerenhuisvesting en seniorenwoning. We stimuleren wel de toewijzing van woningen aan schaarse beroepsgroepen in onderwijs of zorg. We beschermen onze woningmarkt tegen huisjesmelkers,maar we sluiten niemand uit en trekken niemand voor.

GROENLINKS (NEUTRAAL)
Dat wil zeggen: ja en nee. Ja, Amstelveners die een woning zoeken moeten de kans krijgen een passende woning te vinden. Zij moeten in het regionale verdelingssysteem op tijd aan de beurt komen. Daarvoor moet de woningvoorraad sowieso vergroot worden.Nee, we zijn tegen een beleid van ‘Amstelveen first’. Het is juist goed dat we een regionaal verdelingssysteem hebben, zo kunnen Amstelveners toch nog ergens terecht.

BBA (ONEENS)
Hoe aantrekkelijk dit ook lijkt, het weegt niet op tegen de nadelen. Want los van de vraag wie je wel of niet als Amstelvener betiteld, voorrang hier betekent logischerwijs dat je dan in andere steden geen voorrang krijgt. Wellicht meer kansen hier, maar minder kansen voor Amstelveners elders. Voor sociale huurwoningen geldt overigens al dat 25% kan worden toegewezen aan Amstelveners. Wel zijn wij voorstander van toewijzing voor specifieke doelgroepen (leerkracht, verpleegkundige, politie). Voorrang van bieden bij koop lost niets op als er overboden kan worden.

PVDA (EENS)
De woningnood is enorm in Amstelveen. Veel Amstelveense jongeren willen hier graag blijven wonen, maar kunnen niets vinden. Het is daarom belangrijk dat zij voorrang krijgen bij toewijzing. Toch wil de PvdA dat er óók huizen beschikbaar blijven voor mensen van buiten. Dat geldt voor vluchtelingen, die hier een nieuw bestaan willen opbouwen, maar bijvoorbeeld ook voor mensen die belangrijk werk doen in Amstelveen, zoals onderwijzers of verpleegkundigen. Daarnaast vindt de PvdA het belangrijk dat mensen binnen de regio kunnen verhuizen.

SP (EENS)
Vooral bij koop is meer voorrang voor Amstelveners noodzakelijk. De SP wil Amstelveen niet op slot zetten, er moeten ook mensen van buiten zich hier kunnen vestigen. Amstelveners moeten ook de stad kunnen verlaten. Alleen aan Amstelveners toewijzen is niet de oplossing, maar zeker bij koop en vrije huur moeten we meer reguleren, bij sociale huur hebben we al een beperkte eigen ruimte die is wat ons betreft voldoende, daar moeten we alleen meer bouwen!

CDA (EENS)
En … wij zouden willen beginnen met het volgende: bij nieuwbouw wordt eerst lokaal geadverteerd. Bij de winkels in Amstelveen en in de lokale krant. Pas als daar niet genoeg inschrijvingen op komen, mag online en landelijk geadverteerd worden. Op deze manier voorkomen we dat Amstelveen bouwt voor de vermogende particulieren en expats, zoals dit de afgelopen jaren is gedaan.

AVA (EENS)
Het motto was de afgelopen jaren; bouwen, bouwen, bouwen. AVA vraagt al jaren, voor wie? De woningen die we bouwen zijn of te duur of te klein en niet geschikt voor onze starters en senioren. Van de woningen tot de sociale huurgrens die er wel komen, mogen wij door regionale afspraken maar 30% aan A’veners toewijzen. AVA wil dit openbreken en eist een verdeling van minimaal 50%. Om de sociale cohesie in de wijken te bevorderen zouden jonge Amstelveense gezinnen voorrang bij een koopwoning moeten krijgen om hier een bestaan op te bouwen.

CHRISTENUNIE (EENS)
Eigen inwoners moeten voorrang krijgen op de woningmarkt. Amstelveners die een woning willen huren of kopen krijgen voorrang bij toewijzing of in geval van koop, bij het bieden.

50PLUS (EENS)
50PLUS Amstelveen wil niet dat onze kinderen en ouders de dupe zijn van een falend overheidsbeleid. Als we geen voorrang gaan geven aan onze eigen inwoners komen ze nooit aan bod voor een fatsoenlijke (huur)prijs. Nu krijgen vooral de grote beleggers de kans hun winsten nog verder op te schroeven. Ook is het vreemd dat er, zeker met de huidige schaarste, vooral in het dure koopsegment wordt gebouwd en hier door speculanten fors aan kan worden verdiend!

BVNL (EENS)
Voorrang voor alle Amstelveners, jong en oud, binnen de eigen gemeente bij het toekennen van woningen. Statushouders krijgen hierbij geen voorrang op Amstelveners. De gemeente zou hiervoor met het Rijk in discussie moeten gaan en er alles aan doen om de schaars beschikbare woningen die er wél zijn zelf toe te kunnen wijzen.

GOED VOOR AMSTELVEEN (EENS)
Hier zijn we het mee eens, op tal van plaatsen in Nederland gebeurt dit al zoals Volendam en Texel e.a. Wij kiezen voor Amstelveners eerst. De internationalisering zorgt voor een grote druk op de woningmarkt. Daarnaast zijn er steeds meer geluiden dat Amstelveners (de autochtone Amstelveense inwoner) zich minder thuis voelen in hun eigen stad. Amstelveners grijpen vaak mis als het om het kopen of huren van een woning in Amstelveen gaat. Wij willen ook de generaties na ons de mogelijkheid bieden te kunnen wonen waar zij opgegroeid zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie