De PvdA wil dat 30 km/uur de maximale snelheid wordt in Amstelveen, met uitzondering van een aantal doorgaande wegen.
De PvdA wil dat 30 km/uur de maximale snelheid wordt in Amstelveen, met uitzondering van een aantal doorgaande wegen. Archief BDU

PvdA wil 30 km/uur als maximale snelheid in Amstelveen

28 februari 2022 om 10:47 Politiek

AMSTELVEEN De PvdA is voorstander van invoering van 30 km/uur als maximale snelheid in Amstelveen, met uitzondering van een beperkt aantal doorgaande wegen. Volgens de partij zijn auto’s die voor het gevoel veel te hard door woonstraten rijden veel Amstelveners een doorn in het oog. “Vaak mag dat gewoon, want in een groot deel van Amstelveen is de maximumsnelheid 50 km/uur. Dat klinkt niet enorm hoog, maar in de praktijk levert het toch vaak gevaarlijke situaties op. Maar liefst 80 procent van de verkeersongevallen gebeurt op wegen waar 50 km/uur gereden mag worden. In veel straten is de afgelopen jaren daarom de maximumsnelheid al verlaagd naar 30 km/uur. De PvdA wil nu e volgende stap zetten en 30 km/uur als standaard gaan hanteren,’ aldus de partij..

“We moeten een duidelijke keuze durven maken: voor ons zijn verkeersveiligheid en een schone lucht belangrijker dan die paar seconden tijdwinst die 50 oplevert,” zegt  PvdA-raadslid Arnout van den Bosch. 

De PvdA wijst erop dat veel andere steden de maximumsnelheid al naar 30 verlaagd hebben, of dat binnen afzienbare tijd gaan doen. Brussel loopt daarbij voorop, daar is volgens de PvdA al een duidelijke afname van het aantal dodelijke ongevallen te zien. Amsterdam volgt binnenkort: daar gaat de maximumsnelheid volgende jaar omlaag naar 30, ook in het aan Amstelveen grenzende Buitenveldert.  “De wegen tussen Amsterdam en Amstelveen lopen naadloos in elkaar over. Het is dan logisch als in beide steden de zelfde maximumsnelheid geldt. Wat de PvdA betreft is dat 30,” aldus Van den Bosch.

De PvdA maakt daarbij wel een uitzondering voor een aantal wegen waarvoor het minder voor de hand ligt om de maximumsnelheid te verlagen. Als voorbeeld noemt de partij de Beneluxbaan, waar de maximumsnelheid, mede op aandringen van de PvdA, blijvend is verlaagd van 70 naar 50 km/uur. Ook op de Keizer Karelweg, Amsterdamseweg, Handweg en Van der Hooplaan blijft de maximumsnelheid wat de PvdA betreft voorlopig 50 km/uur. “Op grote doorgaande wegen kan wat ons betreft 50 de norm blijven. Die wegen zijn er op ingericht om wat harder te rijden, bijvoorbeeld doordat er vrij liggende fietspaden zijn. Maar voor de rest van Amstelveen is het voor ons duidelijk: daar wordt 30 km/uur de norm,” aldus Van den Bosch.

De PvdA heeft hoge verwachtingen van het verlagen van de maximumsnelheid. ‘Niet alleen het aantal ongevallen zou moeten dalen, ook voor omwonenden is het prettig. Auto’s die harder rijden, stoten meer schadelijke stoffen uit en maken meer lawaai. Zeker in een stad die toch al last heeft van het vele vliegverkeer van en naar Schiphol, kan het verlagen van de maximumsnelheid een welkome verlichting geven,’ aldus de partij. 

Daar hoort volgens de PvdA dan wel een flink pakket aan maatregelen bij, zodat iedereen zich ook aan de nieuwe maximumsnelheid gaat houden. Het gaat dan bijvoorbeeld om extra snelheidscontroles en verkeerslessen op scholen, maar ook om de inrichting van de wegen waar de maximumsnelheid omlaag gaat. “De herinrichting van wegen voor 30 biedt ook kansen. De wegen kunnen smaller, dus meer ruimte voor groen. Wat de PvdA betreft zitten er alleen maar voordelen aan het verlagen van de maximumsnelheid,” aldus Van den Bosch.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie