De kandidaten van 50Plus.
De kandidaten van 50Plus. Naomi Heidinga

50Plus nieuw in politiek A’veen

17 februari 2022 om 11:50 Politiek

AMSTELVEEN 50PLUS Amstelveen doet 14,15 en 16 maart voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Amstelveen. Vijf 50-plussers, waarvan een aantal geboren en getogen in Amstelveen, hebben de handen ineen geslagen. Ze strijden voor betaalbare woningen voor alle Amstelveners en tegen de afbraak van voorzieningen, zoals het openbaar vervoer.

Lijsttrekker van de nieuwe partij is Emiel Sjaardema. Hij heeft geen politieke ervaring, maar de tijd om alleen te mopperen op het rijks- en het lokale beleid is voorbij. “Als we echt iets willen veranderen, moeten we in beweging komen. Hoe klein de stap ook die we zouden kunnen zetten, elke stap is er weer een. ‘Elke stap telt’ is dan ook de titel van ons verkiezingsprogramma. 

TEKORT De vijftigers die de partij vormen, voelen de gevolgen van het tekort aan betaalbare woningen in Amstelveen. “Bij drie van ons wonen er nog volwassen kinderen thuis. Niet omdat ze dat nu per se graag willen, maar omdat ze geen kant op kunnen. Voor hen is simpelweg geen betaalbare woonruimte te vinden. Ook de woningen met een middeldure huur zijn voor veel mensen onbereikbaar.” De woningnood geldt niet alleen voor de jongere generatie. Bejaardentehuizen zijn er niet meer, ouderen moeten steeds langer zelfstandig thuis wonen. “Mijn vader van 93 snapt niet dat ouderen niet in opstand komen tegen de diefstal van hun pensioen, een thema waar de landelijke 50Plus partij zich voor inzet. Hij begrijpt ook niet dat onze kinderen accepteren dat er geen woningen zijn.”

BETAALBAAR Betaalbare woningen bouwen, voor jong en oud, dat is het devies. Zodat jongeren hun eigen leven kunnen opbouwen, en niet langer noodgedwongen bij hun ouders te hoeven blijven wonen. “Een kind dat tegen zijn dertigste nog thuis woont, dat hadden we nooit verwacht,” aldus Nel Nolte. 

OV De partij maakt zich ook hard voor het behoud van voorzieningen, onder meer het openbaar vervoer. “Voorheen hadden we een fijnmazig ov-netwerk. Met de komst van de Noord-Zuidlijn, de Amsteltram en het R-Net  is een heel aantal tram- en bushaltes geschrapt en zijn buslijnen vervallen. Daardoor moet men veel verder lopen voor een ov-halte. Geen doen voor ouderen die slecht ter been zijn, of gehandicapten.” 

GEHOORD 50Plus hoopt op een kans om het geluid van de ‘normale’ Amstelvener te kunnen laten horen in de lokale politiek. “Veel van de mensen die we hebben gesproken, hebben het gevoel dat ze niet gehoord worden door het gemeentebestuur. Voor die mensen willen wij opkomen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie