Afbeelding
Politie.nl

Voorstel voor wijzigen APV: Amstelveens college wil bij dreiging preventief kunnen fouilleren

1 december 2021 om 15:30 Politiek

AMSTELVEEN Het college wil dat de politie de mogelijkheid krijgt om in situaties van dreiging mensen preventief te fouilleren op wapens. Het college heeft voorgesteld dit onderdeel te maken van de Amstelveense APV (Algemene Plaatselijke Verordening).

Een aantal jaren geleden is die mogelijkheid uit de APV verwijderd, maar volgens het college is het goede zaak dat de burgemeester ‘in zijn gereedschapskist’ toch over deze mogelijkheid kan beschikken. Officieel heet dat het aanwijzen van een ‘veiligheidsrisicogebied’. Veel fracties, vooral D66 en VVD, vinden dit een nogal vergaande maatregel, zo bleek dinsdag in een raadscommissie. Zij vonden het voorstel te mager onderbouwd. 

“Elders in het land zien we felle discussies over het wel of niet invoeren hiervan in de APV,” zei Robert Zuidbroek (D66). “Verder vallen de resultaten van preventief fouilleren naar ons idee tegen. Het is een vergaande bevoegdheid die komt aan de vrijheid van individuen. Het fouilleren van niet-verdachte personen vinden wij een moeilijke zaak. De veiligheidssituatie in Amstelveen is verder naar ons idee niet zodanig dat dit middel nu moet worden ingevoerd.” Hans Bulsing (VVD) sloot zich hierbij aan: “De motivering om dit in de APV op te nemen is buitengewoon mager. Preventief fouilleren bevat totalitaire elementen. Alleen de opmerking dat er in Amstelveen behoefte aan is, is ontoereikend.”

ZWAAR Burgemeester Tjapko Poppens erkende dat preventief fouilleren een zwaar middel is. “Het zal in Amstelveen ook niet gauw worden ingezet, maar het kan wel voorkomen,” zei hij. “En dan is het fijn als je die mogelijkheid hebt.” Als voorbeeld noemde Poppens de uitvaart van een voormalige president van een verboden motorclub woonachtig in Amstelveen, enkele maanden geleden. “Hier kwamen honderden motorrijders uit heel Europa naar toe. Dat was een moment dat we dit instrument goed hadden kunnen inzetten. En dan ga je gericht fouilleren, niet zestig jaar oude dames, maar de doelgroep.” Poppens wees ook op onrust rond corona in het land: “Dat is hier niet geweest, maar het kan hier ook gebeuren.”

WAARBORGEN Poppens zei verder dat er waarborgen zijn ingebouwd in de regeling om lichtzinnig gebruik te voorkomen. “Er moet echt wel iets aan de hand zijn,” zei hij. “Het wordt voor maximaal twaalf uur ingezet. En het kan alleen na overleg binnen de Driehoek van politie, OM en burgemeester. De politie moet goed onderbouwde informatie hebben over het meevoeren van wapens en de officier van justitie moet officieel toestemming geven. De burgemeester trekt de status van veiligheidsrisicogebied zo snel mogelijk in als de gebeurtenis voorbij is.” Poppens zei bereid te zijn ook de raad vooraf te informeren, bijvoorbeeld in een overleg met fractievoorzitters: “Zo is er nog eens extra democratische controle op de toepassing.”

Poppens overtuigde de raad niet echt. Robert Zuidbroek stelde voor meer tijd te nemen en pas na de raadsverkiezingen in maart hierover te besluiten. Poppens vond het prima als de raad meer tijd neemt. Toch komt het voorstel al wel op 15 december in de raad aan de orde. Mogelijk komen enkele partijen met amendementen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie