SP-raadslid Marina Casadei.
SP-raadslid Marina Casadei. René de Leeuw

Gemeenteraad verwerpt SP-motie over inzet tolken

14 november 2021 om 14:00 Politiek

AMSTELVEEN Ouders die bij de gemeente aankloppen om hulp voor hun zeer kwetsbare kinderen, moeten een beroep kunnen doen op een tolk als zij de Nederlandse taal niet voldoende machtig zijn. Die wens legde de SP woensdag in de gemeenteraad neer in een amendement op een door het college voorgestelde nieuwe jeugdhulp-verordening. De motie kreeg geen steun van de andere partijen in de raad, nadat wethouder Frank Berkhout (Jeugdzorg) had ontraden. Volgens hem moet een dergelijke uitvoeringsvraag niet in een verordening geregeld worden.

SP-raadslid Marina Casadei stelde dat cliënten recht hebben op de inzet van tolken en dat dit daarom in de verordening moet worden opgenomen. “Veel, met name buitenlandse gezinnen, zijn bang voor uithuisplaatsingen. Door de inzet van tolken kunnen communicatiestoornissen worden voorkomen. Informatie over hun recht op ondersteuning door een tolk moet daarom meteen standaard bij de eerste aanvraag worden gegeven.”

Volgens wethouder Frank Berkhout is er al heel veel geregeld in de wetgeving: “Wat de SP aandraagt betreft eigenlijk uitvoeringsvragen en die regel je niet in een verordening.” De motie werd uiteindelijk verworpen met 30 stemmen voor en 3 tegen, twee van de SP en één per ongeluk van BBA.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie