Wethouder Marijn van Ballegooijen was na de vorige raadsverkiezingen bij de meeste raadsleden nog volledig onbekend.
Wethouder Marijn van Ballegooijen was na de vorige raadsverkiezingen bij de meeste raadsleden nog volledig onbekend. Gemeente Amstelveen

Eerst kennismaken met wethouder, dan pas benoemen

13 november 2021 om 16:00 Politiek

AMSTELVEEN Wie na de verkiezingen van maart 2022 wethouder wil worden, moet eerst kennismaken met de raad alvorens te worden benoemd. Dat is het resultaat van het aannemen van een motie van D66 door de raad woensdag. Bij de kennismaking krijgt de raad een cv en eventueel een motivatiebrief van aspirant wethouders voorgelegd en kan de raad hen ondervragen over hun politieke ambities.

“Zo moet de bestuurscultuur transparanter worden,” aldus D66-fractieleider Harmen van der Steenhoven. “Bij een benoeming is het nu een simpel ja of nee. Dat is jammer. Veel raadsleden leren vooral een wethouder van buiten pas kennen nadat ze hem benoemd hebben.” Sandra van Engelen (CDA), die de motie mede indiende, herinnerde zich de benoeming van PvdA-wethouder Marijn van Ballegooijen in 2018: “Die was voor de meesten van ons volkomen onbekend,” zei ze. “Dat is in het geval uitstekend uitgepakt, maar toch is het goed als je de gelegenheid hebt om als raad vragen te stellen.” 

Michel Becker (AVA) vroeg zich af wat er gebeurt als een kandidaat bij de presentatie net een slechte dag heeft. “Zeggen we dan: ‘bedankt voor de moeite, daar is de deur’ en komt de betrokken partij dan met een nieuwe kandidaat?” Van der Steenhoven antwoordde: “Het gaat erom dat je als fractie laat zien dat een kandidaat die je naar voren schuift past bij het bereiken van jouw politieke ambities. Want in het verkiezingsprogramma staat die kandidaat nog niet.” 

Burgemeester Tjapko Poppens kon zich er helemaal in vinden. “Dit past ook in het tijdsbeeld. De griffier en ik nemen dit graag over,” zei hij. Hierop ging de raad unaniem met de motie akkoord.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie