BBA-fractievoorzitter Ruud Kootker: 'De begroting heeft opnieuw meer eenmalige uitgaven dan inkomsten en doet een beroep op de reserves.”
BBA-fractievoorzitter Ruud Kootker: 'De begroting heeft opnieuw meer eenmalige uitgaven dan inkomsten en doet een beroep op de reserves.” René de Leeuw

Lof voor gemeentebegroting in moeilijke coronatijd, maar ook kritiek

13 november 2021 om 11:00 Politiek

AMSTELVEEN De gemeenteraad is woensdagavond akkoord gegaan met de gemeentebegroting voor 2022. Veel raadsleden waren lovend over deze begroting in moeilijke coronatijden. “Dit is een begroting waar we trots op mogen zijn en ik denk dat het een begroting is waar menige gemeente jaloers op is,” aldus VVD-fractieleider Kees Noomen. “We kunnen nuttige en mooie dingen voor Amstelveners blijven doen in een vriendelijk belastingklimaat en zonder dat we de lasten voor de burger verhogen.” 

Harmen van der Steenhoven (D66) denkt dat er weinig gemeenten in Nederland zijn waar colleges hun huishoudboekje bij de verkiezingen zo goed achterlaten als in Amstelveen. Kritische kanttekeningen kwamen er wel van BBA-fractieleider Ruud Kootker. “We zien onverstandig repeterend gedrag bij het college. De begroting heeft opnieuw meer eenmalige uitgaven dan inkomsten en doet een beroep op de reserves.”

OZB GroenLinks-collega Lennert de Looze pleitte voor een hogere OZB om met de opbrengst betaalbare woningen te gaan bouwen. Van der Steenhoven kaatste die bal terug. Voor hem is OZB-verhoging best bespreekbaar om betaalbare woningen te helpen bekostigen: “Een gemiste kans dat GroenLinks niet met een voorstel hiervoor kwam.” 

Bij de gemeente gaat er komend jaar 276 miljoen euro om. Ruim 88 miljoen daarvan wordt besteed aan sociaal domein, zorg, jeugdhulp en werk; ruim 29 miljoen aan onderwijs, 11,5 miljoen aan verkeer en 13 miljoen aan groen. Voor de burger gaat de OZB omhoog met 2 procent inflatiecorrectie, blijft het rioolrecht onveranderd, maar gaat de afvalstoffenheffing met 3,5 procent omhoog. 

De financiën staan overigens wel onder druk, door de onzekerheden rond corona en rijksbijdragen, de samenwerking met Aalsmeer en de uitvoering van grote projecten zoals Legmeer, Bedrijventerrein Amstelveen-Zuid en vernieuwing van het Stadshart. De SP temde als enige tegen de begroting.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie