VVD-fractievoorzitter Kees Noomen
VVD-fractievoorzitter Kees Noomen René de Leeuw

VVD: Noem straten naar verdienstelijke Amstelveners

11 november 2021 om 16:38 Politiek

AMSTELVEEN De VVD wil straten of gebouwen vernoemen naar mensen die Amstelveen zijn ontvallen, maar een stempel op Amstelveen hebben gezet. VVD-fractieleider Kees Noomen diende daartoe woensdag in de raad een motie in tijdens de behandeling van de gemeentelijke begroting voor 2022. 

“De begroting bepaalt waar we met Amstelveen naar toe willen,” aldus Noomen. “Maar dat kun je beter bepalen als je weet waar we vandaan komen. Het verleden moeten we nooit vergeten en er eigenlijk constant aan herinnerd worden.” Noomen vroeg het college begin volgend jaar te komen met een memo met de criteria waaraan prominente of minder prominente Amstelveners moeten voldoen opdat een straat of gebouw naar hen vernoemd kan worden, plus een lijst namen van mogelijke kandidaten. Wat Noomen betreft zou er bij de betreffende straatnaamborden een foto van de vernoemde of een plaquette geplaatst moeten worden.

Verder pleitte hij in zijn motie voor het openen van een webpagina waar inwoners mensen kunnen voordragen voor vernoeming. Niet iedereen was enthousiast. Patrick Adriaans (SP) vond dat er belangrijker zaken waren om zich in de raad mee bezig te houden en Lennart de Looze (GroenLinks) noemde het idee ‘grappig’, maar wilde er ‘zo min mogelijk woorden aan vuil maken’. Burgemeester Tjapko Poppens noemde de motie daarentegen ‘sympathiek’. “Historisch besef draagt bij aan de identiteit van Amstelveen,” zie hij. “De laatste jaren is er niet zoveel gebouwd, zodat het onderwerp wat op de achtergrond is geraakt. Maar in de nieuwe wijk De Scheg komen 25 straten.” Er zijn inmiddels al vijf namen vastgesteld: Gabriëlle Cevat, Henk Godthelp, Toon de Haas, Piet Tijsterman en Jules Schelvis. Poppens zegde toe begin 2022 met richtlijnen te komen. De motie werd aangenomen met 27 stemmen voor en 6 tegen. GroenLinks en SP stemden tegen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie