Ruud Kootker (BBA).
Ruud Kootker (BBA). René de Leeuw

Amstelveen over tien jaar: doorgroeien of bouwstop?

8 juli 2021 om 15:30 Politiek

AMSTELVEEN Kan Amstelveen blijven bouwen en groeien of houdt het een keer op? De vraag ‘hoe verder’ kreeg woensdag veel aandacht bij de algemene beschouwingen in de raad. Wat Ruud Kootker van BBA betreft mag Amstelveen bestaande plannen voltooien, maar houdt het daarna op.

“Met Legmeer, De Scheg, Uilenstede-Kostverloren en een reeks kleinere plannen breidt Amstelveen de komende tien jaar met 35 procent uit,” zei Kootker. “Daarmee komen we aan onze grenzen. Voor verkeersafwikkeling en voorzieningen is op een gegeven moment geen plek meer te vinden. Het is beter dan te zoeken naar oplossingen buiten Amstelveen. Er zijn rapporten over plekken in Noord- en Zuid-Holland en Utrecht waar meer woningen bouwen wél kan. We moeten niet over twintig jaar in een overvolle stad zitten waar de inwoners doodongelukkig zijn. De wereld is groter dan Amstelveen.”

TOKIO Andere fracties bleken zo ver nog niet. Harmen van der Steenhoven (D66) zei: “Ik ben in Tokio geweest. Daarmee zijn zelfs de drukste delen van Amsterdam niet te vergelijken. We zijn in Amstelveen echt nog niet zo ver. Ik vind het iets te gemakkelijk andere gemeenten de woningnood maar te laten oplossen.”
Dat roept de vraag op: wanneer is Amstelveen vol? Martin Kortekaas (GroenLinks) vond: “Amstelveen is nu al wel zo vol dat mensen die een woning zoeken die niet meer kunnen vinden. De wachttijd voor een sociale huurwoning is tot 17 jaar. 17 jaar! Als je 18 bent en je schrijft je in, dan ben je aan de beurt als je 35 bent. Ook senioren die willen verhuizen naar een woning die beter bij hen past, zijn in Amstelveen vaak kansloos. Intussen wil de VVD de groei verder aanjagen door op Schiphol 600.000 vluchten per jaar toe te staan. En ja, dan komen er steeds meer mensen uit de hele wereld hier kijken of ze hier kunnen wonen.”

Sandra van Engelen.

MIDDELGROOT Sandra van Engelen (CDA) vroeg aandacht om wát Amstelveen bouwt. “Dat zijn nu middeldure woningen van 49 vierkante meter zonder balkon,” zei ze. “Ik kan u vertellen: op 49 vierkante meter houd je het niet lang uit met een of twee kinderen. De enkele starter die het kan betalen jaag je daarmee bovendien de gemeente uit.” Ze riep het college op om in plaats van te bouwen voor expats, te kiezen voor ‘woningen waar een gezin in kan wonen’. Oftewel: “Maak middelduur ook middelgroot.”
Ook Patrick Adriaans (SP) vond dat Amstelveen de verkeerde huizen bouwt: “Te klein, te duur en geen sociale huur.” Hij vroeg ook aandacht voor de verwaarlozing van de bestaande woningvoorraad: “Een pluspunt is dat de Stichting Woon nu met subsidie van de gemeente individuele huurders bijstaat. Maar achterstallig onderhoud en ook de energietransitie worden onvoldoende opgepakt.”

BETAALBAAR Michel Becker (AVA) legde de nadruk op betaalbaarheid: “Wil je Amstelveen toekomstbestendig en diverser maken, dan is betaalbaar wonen voor iedereen van het grootste belang. Voor de doorstroming van senioren en de woonbehoefte voor kleine gezinnen en starters, moeten we echt ‘out of the box’ gaan denken.” Becker wacht nog op de uitvoering van moties voor tijdelijke huisvesting in de vorm van ‘tiny houses’: “De starters wachten nu al lang genoeg.”

LANDMARK Behalve over een te vol Amstelveen, maakt Ruud Kootker zich ook zorgen over het Stadshart: “Wat wij daar aantreffen is toenemende leegstand, verloedering en uitstel van investeringen.” Kees Noomen (VVD) denkt dat een zogeheten ‘landmark’ het Stadshart kan helpen, iets herkenbaars waarbij je meteen aan Amstelveen denkt zoals bij de Martinitoren aan Groningen of bij Manneke Pis aan Brussel. “Als we een onderscheidende landmark hebben, dan komen er meer mensen naar Amstelveen die geld gaan uitgeven in het Stadshart,” aldus Kees Noomen. Hij diende een breed gedragen motie in voor een prijsvraag onder architecten en kunstenaars om iets te bedenken waarmee Amstelveen zich echt onderscheidt en waarbij de Amstelveense bevolking de definitieve keuze maakt.


VVD-fractievoorzitter Kees Noomen - René de Leeuw

VERZET Noomen beklaagde zich verder over verzet onder bewoners tegen grote bouwprojecten: “Ik moet iedere dag aan mijn vrouw uitleggen waarom mijn vier kinderen moeilijk een woning in Amstelveen kunnen krijgen. Ik ben daarom benieuwd wat al die mensen die tegen ontwikkelingen zoals Alleman zijn, tegen hún kinderen zeggen: ‘Ga maar in Oude Pekela wonen, daar is het goedkoop, dan kunnen oma en opa naar buiten blijven kijken’? Hoe egoïstisch is dat?”

ALLEMAN KWARTIER Sandra van Engelen (CDA) zag dat verzet anders: “Waarom wordt een groot bouwplan voor Newa ‘in een keer van tafel geveegd’ en blijven protesten over het Alleman Kwartier maar doorgaan? Bij Alleman is een prettige leefomgeving toch ook belangrijk?” Zij diende een motie in om nog eens te onderzoeken of het bij Alleman niet alsnog anders kan. Ze kreeg alleen bijval van de ChristenUnie, alle andere partijen stemden tegen. Van der Steenhoven (D66) zei: “Dit project is honderd keer doorgerekend. We willen omwonenden geen perspectief bieden dat er niet is.” Esther Veenboer (PvdA) bleek vooral blij met het aandeel sociale woningbouw in dit project: “We realiseren ons dat we niet iedereen blij kunnen maken, maar het eindelijk kunnen realiseren van sociale woningen juichen wij toe.” Ze wees ook op Legmeer waar een fiks aandeel, wel 20 procent, sociale woningen komt: “Het bouwen van meer sociale woningen kan altijd beter, maar er lijkt een kentering ingezet.”

ANTICIPEREN De raad is zich ervan bewust dat de participatie vaak niet goed gaat en het college werkt aan een nieuwe opzet hiervoor. Jacqueline Höcker (Lijst Höcker) stipte aan: “Het is belangrijk aan te geven met welke regelgeving en factoren rekening gehouden moet worden. Anticipeer op vragen die je kunt verwachten. Geef inwoners het gevoel dat er echt geluisterd wordt. Een empathische houding is essentieel.” Het gaat volgens haar niet om véél participatie, maar vooral om het hóe.

KERKEN Bert de Pijper (ChristenUnie) ging niet in op de woningmarkt, maar is wel blij dat Amstelveen zich inzet voor het behoud van monumentale kerkgebouwen. “Wat ons betreft gaat het niet alleen om de stenen van het kerkgebouw, maar vooral om de mensen die van de kerken gebruik maken. Die moeten niet alleen benut worden voor erediensten, maar ook een ontmoetingsplek zijn voor andere activiteiten in de wijken.”

René de Leeuw


ChristenUnie-fractievoorzitter Bert de Pijper. (Foto’s René de Leeuw)

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie