Michel Becker (AVA).
Michel Becker (AVA). René de Leeuw

Amstelveen wil lid worden van G40

23 juni 2021 om 15:50 Politiek

AMSTELVEEN Het college wil Amstelveen lid maken van de G40. Dat is een netwerk van circa veertig middelgrote gemeenten in Nederland met als belangrijkste doel de belangen van die steden te behartigen richting kabinet, Eerste en Tweede Kamer en ministeries. Daarnaast wisselen de betrokken steden veel kennis uit. 

Enkele gemeenten die deel uitmaken van de G40 en niet ver bij Amstelveen vandaan liggen, zijn Haarlemmermeer, Haarlem, Alphen aan den Rijn, Leiden, Zaanstad en Almere. Raadslid Michel Becker (AVA) stelde er vragen over in een raadscommissie dinsdagavond. “Van de G40 heb ik nog nooit gehoord,” zei hij. “Voor belangenbehartiging hebben we toch de VNG, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten al? Wij zien geen enkel nut om voor lidmaatschap 19.000 euro per jaar te betalen.” 

Burgemeester Tjapko Poppens was het daarmee niet eens. “De G40 is voortgekomen uit de Vogelaarwijken. Van alleen aandacht voor stedelijke wijken zijn er veel meer onderwerpen bij gekomen, zoals duurzaamheid, stedelijke vernieuwing en ook sociale onderwerpen. Wij denken als college dat lidmaatschap voor Amstelveen in de huidige fase van groei richting 100.000 inwoners nuttig is, zowel om kennis van onze ambtenaren te delen, maar ook om nieuwe kennis op te doen.” 

Poppens erkent het belang van de VNG: “Maar die vertegenwoordigt 352 gemeenten van heel klein tot heel groot en de belangen van die gemeenten zijn vaak heel verschillend. G40 werkt overigens goed samen met de VNG.” De aanvraag voor lidmaatschap is al wel gedaan, maar nog niet gehonoreerd.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie