Afbeelding
PvdA

PvdA: Plannen voor Stadshart zorgvuldig uitwerken

8 juni 2021 om 11:20 Politiek

AMSTELVEEN Na jaren van voorbereiding, is de gemeenteraad van Amstelveen vorige week akkoord gegaan met de plannen voor de overkapping van de A9 bij het Stadshart en de directe omgeving daarvan. ‘Na de enorme kaalslag van bomen de afgelopen tijd, kunnen we nu eindelijk vooruit gaan kijken wat de kansen zijn en hoe schitterend het stadshart in de toekomst kan gaan worden’ meldt PvdA. ‘Toch zijn we er daarmee nog niet.’

PvdA, VVD en D66 roepen, met steun van ChristenUnie en Lijst Höcker, de wethouder op om vooral te luisteren naar de omgeving en andere belanghebbenden. Doordat de A9 ter hoogte van het Stadshart verdiept komt te liggen, met een overkapping van zo’n 250 meter er overheen, komt er veel ruimte vrij. Aan de noordkant wordt het busstation opgeknapt, komt er een bioscoop en is er ruimte voor een nieuwe landmark, ‘Het Baken’. Aan de zuidkant komt ook ruimte voor ontwikkeling. Hoe Het Baken en de ontwikkelingen aan de zuidkant van de A9 er uit moeten gaan zien, is echter nog niet duidelijk, vindt de PvdA. 

PvdA-raadslid Arnout van den Bosch: “Het is logisch dat nog niet alle plannen tot in detail klaar zijn, maar onduidelijkheid leidt tot onrust bij buurtbewoners en andere belanghebbenden. En dat terwijl hun steun juist superbelangrijk is voor het succes van het project. We moeten daarom nu met ze in gesprek. Echt luisteren naar wat Amstelveners belangrijk vinden voor dit gebied.”

De VVD maakt zich daarbij zorgen over de zuidzijde, de kant van de Ouderkerkerlaan. Projectontwikkelaars lopen nu al op de plannen vooruit met mooie plaatjes van grote gebouwen. VVD-raadslid Paul Feenstra is hier duidelijk over: “Geen hoogbouw aan de zuidzijde van het stadshart en zorgvuldig overleg met omwonenden. Nu duidelijke kaders stellen moet verrassingen later voorkomen”, aldus Feenstra. 

De komende jaren zal het gebied rondom de A9 en het stadshart op de schop gaan, het zal een uitdaging worden om de overlast voor bewoners, ondernemers, verkeersdeelnemers en overige belanghebbenden zo beperkt mogelijk te houden. D66 raadslid Youssef Ben Idder: “Het is ook een uitdaging om betaalbare woningen te bouwen in Amstelveen, door de krapte op de betaalbare woningbouw voorraad is het voor vele Amstelveners onhaalbaar om een woning te kopen. Het zorgvuldig uitwerken van deze plannen en rekening houden met belanghebbenden is hierbij essentieel”, aldus Ben Idder.

De motie over dit alles van VVD, PvdA, D66, gesteund door Lijst Höcker en ChristenUnie, werd woensdag unaniem door de Raad aangenomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie