SP-raadslid Marina Casadei.
SP-raadslid Marina Casadei. René de Leeuw

Nederlands of Engels op ‘t werk lastige keuze bij inburgering

22 april 2021 om 13:50 Politiek

AMSTELVEEN Wanneer je als statushouder in Amstelveen inburgert en de Nederlandse taal moet leren, schiet je er dan wat mee op als je gaat werken bij een bedrijf waar Engels wordt gesproken? Die vraag stond woensdag centraal in de raad bij de bespreking van een nota waarin veranderingen rondom inburgering worden geregeld.

“Werk moet voor inburgeraars een leerzame ervaring zijn,” zei SP-raadslid Marina Casadei. “Dat gaat niet altijd goed. Syrische inburgeraars komen te werken met alleen andere Syriërs waarbij de voertaal Arabisch is. Of ze werken ergens waar alleen Engels wordt gesproken. Of er is geen enkele begeleiding. Of ze krijgen het minimum loon niet.” Met een amendement wilde de SP in de nota opgenomen krijgen dat aan bedrijven waar statushouders gaan werken, minimumvoorwaarden worden gesteld als Nederlands spreken op de werkvloer, goede begeleiding en een fatsoenlijk salaris.

BETREUREN Andere fracties tilden minder zwaar aan het taalprobleem. Victor Frequin (VVD) zou het betreuren wanneer vanwege de taaleis van de SP de mogelijkheden voor inburgeraars worden beperkt. Sandra van Engelen (CDA) vreesde voor obstakels door het teveel dichttimmeren van afspraken. Saloua Chaara (D66) zei: “Door de harde eisen die de SP stelt, is het straks voor statushouders niet meer mogelijk om bij een Engels bedrijf te gaan werken en sociale contacten op te doen. Maar een Engels bedrijf kan best bieden wat een statushouder kan en wil. Die mogelijkheid is er dan straks niet meer. Beter is het dat zo’n inburgeraar naast zo’n baan een stevig Nederlands taaltraject krijgt aangeboden. Er moet ruimte zijn voor maatwerk. Want het alternatief is werkloosheid en bijstand.”

DOEL Wethouder Marijn van Ballegooijen vond het op zich goed om te zoeken naar werk waar Nederlands wordt gesproken. “Maar dat is niet altijd haalbaar,” zei hij. “Zeker niet op de internationale arbeidsmarkt in Amstelveen. Het is voor statushouders vaak beter om dan toch zo’n baan te nemen, mede met het oog op het cv en vervolgbanen. Nederlands leren is niet het enige doel van werken. Ik denk dat Nederlands spreken daarbij geen voorwaarde, maar een streven zou moeten zijn.”

De SP toonde zich bereid de motie aan te passen, waarbij woorden als ‘minimum’ en ‘voorwaarden’ werden veranderd in ‘streven’. Na aanpassing, evenwel, staakten de stemmen op 18 voor en 18 tegen. Eén raadslid was afwezig, zodat er 36 in plaats van 37 raadsleden aanwezig waren. Er wordt nu in de volgende raadsvergadering opnieuw over het amendement gestemd. Een praktisch gevolg was wel dat er ook pas in de volgende raad over de nota gestemd kan worden. Ook het stemmen over drie moties is noodgedwongen uitgesteld.

TAALLESSEN Eerder was al wel een ander amendement, van D66, unaniem aanvaard. D66 wilde dat statushouders al tijdens hun verblijf in asielzoekerscentra (AZC’s) beginnen met taallessen die onderdeel zijn van het Amstelveense inburgeringstraject. Volgens D66 verblijven Amstelveense statushouders vaak veel langer dan de voorgeschreven tien tot twaalf weken in een AZC en de fractie vindt dat die tijd beter moet worden benut.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie