PvdA-fractielid Guy Muller en GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer.
PvdA-fractielid Guy Muller en GroenLinks-raadslid Stieneke Kruijer. PR

PvdA en GroenLinks: Bied vrouwen en meisjes steun in de rug voor succesvolle inburgering

19 april 2021 om 10:08 Politiek

AMSTELVEEN De PvdA en GroenLinks roepen de wethouder in een motie op om meer aandacht te geven aan de succesvolle inburgering van vrouwen en meisjes door hen met bestaande en nieuwe initiatieven te sterken. Daarvoor moet de wethouder proactief met initiatieven voor vrouwen en meisjes komen, zo valt te lezen in de motie Women Power die deze partijen voor woensdag op de agenda van de raadsvergadering hebben gezet.

De nieuwe wet ‘inburgering’ verplicht gemeenten om per 1 januari 2022 de regie te nemen over de inburgering. Dit houdt in dat Amstelveen verantwoordelijk wordt voor statushouders, vluchtelingen met een verblijfsvergunning, en hen een passend inburgeringstraject moet aanbieden. Nu moeten nieuwkomers zelf nog hun eigen inburgering regelen. Voor de raadsvergadering van 21 april staan de plannen van de wethouder hiervoor op de agenda. De wethouder wil met deze plannen nieuwkomers zelfredzaam maken, duurzaam aan het werk helpen en maatschappelijk betrokken krijgen. Het gaat om ongeveer 70 nieuwe Amstelveners per jaar, dus de PvdA en GroenLinks vinden het belangrijk dat dit goed geregeld wordt.

Hoewel PvdA en GroenLinks de plannen van de wethouder steunen, vragen zij om meer aandacht voor de positie van vrouwen. En dat is nodig, vinden de partijen. In het rapport ‘Met beleid van start’ dat eerder deze maand verscheen schrijft het Sociaal Cultureel Planbureau: ‘mannen hebben vaker werk dan vrouwen’ en ‘Het hebben van een kind hangt negatief samen met werk; dit effect is groter voor vrouwen dan voor mannen.’ Het rapport beschrijft vooral de leefsituatie van Syrische statushouders. PvdA-fractielid Guy Muller: “Wij vragen daarom juist aandacht voor vrouwelijke nieuwkomers, omdat wij ervan overtuigd zijn dat als we vrouwen en meisjes een steun in de rug geven zij hun eigen toekomst kunnen bepalen. Wij gaan voor sterke, autonome vrouwen die hun eigen pad kunnen kiezen.”

Veel vluchtelingen komen uit streken waar vrouwen niet werken of naar school gaan. “Wij willen dat ze die achterstanden niet meenemen naar Nederland. Daar is actief beleid en aandacht voor nodig,” zegt raadslid Stieneke Kruijer van GroenLinks. Daar willen PvdA en GroenLinks graag vanaf het begin beleid op zien. In de motie vragen zij dan ook om werkgelegenheidsinitiatieven gericht op vrouwen te creëren en stimuleren. 

De stemming over de motie vindt woensdag 21 april plaats in de raadsvergadering die vanaf 20.00 uur is te volgen via de website van de gemeente. Aangezien de motie nu al wordt gesteund door PvdA, GroenLinks, D66, BBA, CDA en Lijst Höcker, verwachten de partijen dat deze met een grote meerderheid zal worden aangenomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie