Patrick Adriaans: "De oplichters worden steeds geraffineerder.”
Patrick Adriaans: "De oplichters worden steeds geraffineerder.” Foto; René de Leeuw

SP Amstelveen waarschuwt voor geraffineerde babbeltrucs van oplichters

27 maart 2021 om 11:00 Politiek


AMSTELVEEN De laatste tijd zijn er nogal eens oplichters actief die door middel van babbeltrucs vooral ouderen proberen te benadelen. Raadslid Patrick Adriaans (SP) stelde hier woensdag vragen over in de gemeenteraad. Hij wilde weten wat de gemeente tegen dergelijke oplichters onderneemt

“De oplichters worden steeds geraffineerder,” constateerde Adriaans. “Mensen worden eerst gebeld en daarna komt iemand langs met een pakketje, waarvoor dan 1 euro gepind moet worden. Bij zowel bij Nieuw Vredeveld als Klaasje Zevenster zijn er pogingen geweest. Er is aangifte gedaan en bij wie wij gesproken hebben, is de poging gelukkig mislukt.” 

AANGIFTE DOEN Adriaans wilde weten wat de gemeente doet om dergelijke praktijken van oplichters tegen te gaan. Burgemeester Tjapko Poppens gaf aan dat alles draait om het doen van aangifte. “Daardoor krijgen we een beter beeld hiervan en weten we op welke wijken en buurten wij ons moeten richten met preventie, voorlichting en het laten patrouilleren van agenten in burger om de pakkans van de daders te vergroten. Na een melding gaan agenten de wijk in om te trachten een dader meteen op te pakken. Mensen denken vaak dat aangifte doen geen zin heeft. Maar dat heeft wél zin!” 

Bij de voorlichting sluit de gemeente aan op het landelijke beleid om mensen van het gevaar bewust te maken. Dat gebeurt via de gemeentewebsite en in lokale kranten, maar bijvoorbeeld ook in een brief van Poppens aan oudere inwoners eind vorig jaar.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie