Afbeelding
Joop Touw

Uitbaggerproef Amstelveense Poel

12 maart 2021 om 17:00 Politiek

AMSTELVEEN Bij zijn aantreden als wethouder bijna drie jaar geleden beloofde wethouder Rob Ellermeijer dat hij ervoor gaat zorgen dat er aan het eind van de collegeperiode weer gezwommen kan worden in de Amstelveense Poel. 

Dan moet het water wel eerst schoner worden en in verband daarmee de Poel uitgebaggerd. Daardoor wordt de Poel dieper, verbetert de kwaliteit van water en ecologie, en moet recreatie, inclusief zwemmen, mogelijk worden. En dat is kostbaar. In eerste instantie komt er een haalbaarheidsstudie en als die positief uitpakt, dan begint het uitbaggeren in 2022. Dat kost dan 1,4 miljoen euro. 

Amstelveen werkt hiervoor samen met Amsterdam, hoogheemraadschap Rijnland en de provincie Noord-Holland, die allemaal meedelen in de kosten. Amstelveen is er 233.500 euro aan kwijt. Daarmee is de Poel echter nog maar gedeeltelijk uitgebaggerd. Wat het gaat kosten om de hele Poel uit te baggeren is nog niet duidelijk. Eerder zijn als eerste stap maatregelen genomen om de hoeveelheid fosfaat in het water te verminderen. Ook zijn er natuurvriendelijke oevers aangelegd.

René de Leeuw

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie