Enkele leden van de raadscommissie Burgers en Samenleving tijdens de online vergadering op 28 oktober.
Enkele leden van de raadscommissie Burgers en Samenleving tijdens de online vergadering op 28 oktober. Gemeente Amstelveen

SP stelt verwijderen inbreng inspreker bij commissievergadering ter discussie

11 maart 2021 om 09:00 Politiek

AMSTELVEEN SP-burgerraadslid Wil Roode stelt het verwijderen van de bijdrage van een inspreker uit de opnames van een commissievergadering ter discussie. De inspreker voerde op 28 oktober tijdens de vergadering van de raadscommissie Burgers en Samenleving het woord over de persoonlijke situatie waarin hij verkeert sinds hij door ziekte in de bijstand is gekomen en afhankelijk is van de gemeente. De volgende middag bleek zijn mondelinge bijdrage volgens de SP verwijderd te zijn uit de opnames van de vergadering die terug te zien zijn op de website van de gemeente. De inspreker kreeg volgen de SP van de griffie te horen dat dat was gebeurd om zijn privacy te beschermen.

Ook in het schriftelijk verslag van de vergadering is zijn bijdrage niet opgenomen. Er staat alleen vermeld dat betrokkene het woord heeft gevoerd over zijn persoonlijke situatie. Volgens de SP deed betrokkene zijn beklag over het schenden van zijn rechten in de bijstand en onjuiste bejegening door ambtenaren. 

De partij wilde de kwestie gisteravond met mondelinge vragen aan de orde stellen tijdens de raadscommissie Burgers en Samenleving, maar kreeg daar om procedurele redenen geen toestemming voor. Dat gebeurde onder meer omdat er geen sprake zou zijn van actuele ontwikkelingen waar het vragenrondje voor bedoeld is en omdat het om een individuele casus gaat. De SP is het niet met de afwijzing op deze gronden eens.

De SP had het college onder meer willen vragen of er een procedure is waarin beschreven staat dat na uitzending in het openbaar een bijdrage verwijderd mag worden. Verder wil de SP weten of het college het met de partij eens is dat in het kader van het openbare karakter van de democratie de inbreng van een inspreker niet zonder zijn of haar toestemming verwijderd mag worden. De SP wil ook weten of het college het met de partij eens is dat de bijdrage in het kader van de wet openbaarheid bestuur teruggeplaatst moet worden, omdat de inspreker dit zelf ook heeft verzocht. De SP gaat overleg voeren hoe deze vragen alsnog aan de orde gesteld kunnen worden.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie