Victor Frequin.
Victor Frequin. PR

Sporters in Amsterdam gaan uitwijken naar Amstelveen

10 maart 2021 om 14:15 Politiek

AMSTELVEEN De VVD in Amstelveen maakt zich zorgen over het toenemende gebrek aan ruimte voor sportvelden in Amsterdam. Woordvoerder sport van de VVD-fractie, Victor Frequin, ziet al geruime tijd dat de sport in Amsterdam onder druk staat en dat sporters nu al uitwijken naar Amstelveen.

In dit coronajaar is de bevolkingstoename in Amsterdam beperkt gebleven. Maar aan alle kanten is duidelijk dat Amsterdam wil en gaat groeien, aldus Frequin. ‘Met nu circa 873.000 inwoners verwacht Amsterdam snel naar meer dan een miljoen te gaan. Daar moeten natuurlijk de nodige woningen voor gebouwd worden. Dat is al niet eenvoudig, maar nog lastiger is het meegroeien van de voorzieningen die daarbij horen. En dan gaat het om scholen, culturele instellingen en ook sportvelden!’

SCHINKELKWARTIER Aanleiding voor Frequin om in actie te komen is de nieuwe wijk Schinkelkwartier. Deze ligt aan de zuidwestkant van Amsterdam aan de noordzijde van de A4 richting Schiphol, pal ten noorden van De Nieuwe Meer. De in december uitgekomen plannota Schinkelkwartier geeft aan dat daar ruim 11.000 woningen gaan komen. ‘Samen met de al geplande 550 woningen extra bij de Sporthallen Zuid, gaat het dan al snel om 25.000 extra inwoners (gemiddeld gaan we uit van 2,2 personen per huishouden/woning).’

SPORTNORM Voor sportvoorzieningen heeft de gemeenteraad van Amsterdam afgesproken dat voor nieuwe wijken een sportnorm geldt, meldt Frequin. ‘Dat is een aantal vierkante meters die dan voor sportvoorzieningen moeten worden gepland. Bij Schinkelkwartier staat vast dat dit 4,8 ha voor de sport moet worden. Maar, daadwerkelijk gepland is minder dan 1 ha. De rest moet volgens de nota ‘buiten het plangebied’ worden opgelost. Hiertegen zijn de Sportraad Amsterdam en de landelijke sportbonden KNVB, KNLTB en KNHB in verzet gekomen. Zij zeggen dat het natuurlijk raar is om een sportnorm af te spreken voor een nieuwe wijk en vervolgens te zeggen dat dit buiten de wijk moet worden opgelost. Zij hebben het College in Amsterdam opgeroepen zich aan de zelf gemaakte afspraken te houden. En dat is des te belangrijker omdat de huidige sportvoorzieningen al te wensen overlaten’, aldus de VVD’er. 

TE WEINIG TENNISBANEN Victor Frequin noemt het voorbeeld van tennis. ‘In Amsterdam zijn er 271 buiten- en binnentennisbanen voor 873.000 inwoners. Dat is 1 tennisbaan op 3.200 inwoners. De nationale tennisbond roept al jaren dat dit ‘100 banen te weinig is’. Amstelveen heeft 99 tennisbanen voor 91.500 inwoners. Dat is 1 tennisbaan voor nog geen 1.000 inwoners. Een enorm verschil nu al tussen Amsterdam en Amstelveen. Heel concreet is dat de tennisclub van de VU in Amsterdam (Tenista) enkele jaren geleden al uitgeweken is naar Amstelveen omdat er in Amsterdam geen banen meer voor hen beschikbaar waren. Zij tennissen nu met veel plezier bij Aemstelburgh.’

SPORTPROBLEEM AMSTERDAM In de buurt van Amsterdam west/zuidwest zijn er nu al te weinig sportvelden geven de Amsterdamse sportraad en de landelijke sportbonden aan. Wat betekent het als er nog eens 25.000 mensen bijkomen, vraagt Victor Frequin zich af. Hij denkt dat zij zich qua sport zullen gaan richten op Amstelveen en wellicht Badhoevedorp. Op deze wijze ‘exporteert’ Amsterdam haar sportprobleem naar omliggende gemeenten.

Frequin heeft hierover navraag gedaan bij wethouder sport in Amstelveen, Rob Ellermeijer. ‘Deze gaf aan dat Amstelveen onlangs commentaar heeft gegeven op de Omgevingsvisie van de gemeente Amsterdam. In haar reactie heeft het Amstelveense College dit probleem benoemd. Heel specifiek is aandacht gevraagd voor voldoende sportaccommodaties in Amsterdam om het groeiende aantal inwoners van Amsterdam in de eigen gemeente te kunnen laten sporten. Het College van Amstelveen wijst op de impact die het heeft op omliggende gemeenten als Amsterdam dit niet zelf correct regelt’, aldus Victor Frequin.

De VVD in Amstelveen begrijpt dat er geen ‘grenzen’ zijn tussen Amsterdam en Amstelveen, maar zegt zich te zullen verzetten tegen het ‘exporteren’ van noodzakelijke investeringen in sportvoorzieningen door Amsterdam naar omliggende gemeenten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie